Søknadssammendrag
Prosjektsammendrag
Tannbehandlingsangst skaper somatiske-, psykologiske- og praktiske vansker både for pasient og tannhelsepersonell. Manglende kunnskap om tannbehandling og tannbehandlingsangst, er en faktor som opprettholder pasientens vansker med å motta- og behandlerens evne til å gi tilrettelagt tannbehandling. Systematiske tilbakemeldinger fra pasienter, tannhelsepersonell og brukerorganisasjoner har avdekket et stort behov for informasjonsfilmer og instruksjonsvideoer om aspekter ved tannbehandling, herunder kommunikasjon, forventninger, prosedyrer og instrumenter. Prosjektet tar sikte på å lage en database med korte filmer med flere bruksområder. Det er beregnet 50 filmer for både pasietner og tannhelsepersonell på henholdsvis 30 – 120 sekunder. Filmene er kategorisert under emneknagger. For pasientene: prosedyrer, tilrettelegginger, kommunikasjon, katastrofetanker og narkose. For tannhelsepersonell: traumeutsatte pasienter, vanskelige tema og vanskelige situasjoner. Tannhelsepersonell og brukere er involvert i utviklingen. Det skal være filming av situasjoner hos tannlegen, ikke av tenner og behandlingen i munnen. Skuespillere vil brukes i filmene. Filmene skal brukes i opplæring av pasienter med tannbehandlingsvegring. De skal også inngå i opplæring av tannhelsepersonell, både de som spesialiserer seg på denne gruppen pasienter, og på de som ønsker å vite mer om tematikken. Alle tannhelsepersonell møter pasienter med en grad av engstelse eller frykt når de går i behandling. Filmene skal også være nyttige og ligge tilgjengelige for folk flest som ønsker å vite mer om tannbehandling. Mange kvier seg for å gå til tannlege og om det er lenge siden vet de ikke nok om dagens muligheter og behandlingsformer. Målet er å øke brukerens kunnskap om tannbehandling og dermed styrke evnen til å nyttiggjøre seg et tannhelsetilbud. Databasen skal inngå i nye behandlingstilbud som pasientkurs og e-læringsprogram. Informasjons- og instruksjonsvideoer vil forenkle opplæring av både pasienter og tannhelsepersonell, og dermed redusere omkostninger, muliggjøre at flere helsearbeidere kan tilby behandling samt muliggjøre mer standardisert forskning.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Utviklingsprosjektet «Tenner, skam og angst» har produsert informasjonsfilmer om tannbehandling og tannbehandlingsangst. Filmene er rettet både mot de som sliter med å motta tannbehandling og tannhelsepersonell som utfører tannbehandling på redde pasienter. Målet med informasjonsfilmene er tosidig. For det første skal filmene, ved å vise hvordan tannbehandling kan gjennomføres på en skånsom måte, gjøre det enklere for den som har tannbehandlingsvegring å oppsøke tannlege. Instruksjonsvideoene for tannhelsepersonell skal på sin side bidra til at tannleger, tannpleiere og tannhelsesekretærer blir enda tryggere i å yte traumesensitiv tannbehandling til sine pasienter. Sammen med NOFOBI og LMSO har tannhelsepersonell og psykologer utviklet manuskript til filmene. Dette er gjort i samarbeid med filmselskapet «To Sølvmynter film». Totalt vil databasen inneholde 40 filmsnutter. Lengden på filmene vil variere mellom 1-5 minutter. Filmene ligger fritt tilgjengelig på www.tooinfo.no.
Sammendrag
Det var flere utfordringer underveis. Koronasituasjonen gjorde det nødvendig å endre på noe av metodikken. Dette ble det søkt om til Stiftelsen Dam, og innvilget. I tillegg var det noen justering av planlagt filmmateriale. Herunder ble planlagt trailer omgjort til 3 mindre snutter, og en film ble bygget ut og ble mer kostnadskrevende enn planlagt. Finansieringen av sistnevnte film, ble innvilget av arbeidsgiver.
Resultater og virkninger
I dag står vi igjen med 40 filmer totalt, i tillegg til 3 trailere. 26 til pasienter og 14 til tannhelsepersonell. Disse ligger tilgjengelig på tooinfo.no som avtalt. Vi følger planen for å spre kunnskap om filmene, men har i tillegg fått inn oppdrag for å komme å vise eksempler fra databasen og fortelle litt rundt prosjektet til flere større samarbeidspartnere, deriblant Landsmøtet for tannlegene, NOFOBI 2022, Klinisk Akademisk Gruppe (KAG) Midt Norge, TOO sin nettverkssamling 2021, Voldtektsmottaket i Trondheim mm. I tillegg planlegger vi å gå til nasjonale media for å få videre blest om filmene. Rådet for psykisk helse vil bidra med å spre kunnskap om filmene fremover.