Utsatt-Innsatt i fengsel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vold og seksuelle overgrep medfører senskader og senvirkninger som både er mer omfattende og mer skadelig enn man tidligere har antatt. Hvordan menn, utskilt som egen gruppe, takler overgrep, er det forsket overraskende lite på. Undersøkelser og rapporter som er tilgjengelige, peker på betydelige mørketall når det gjelder omfang og konsekvenser av overgrep mot gutter /menn. Vi vet at dette ikke i stor grad er tema eller pensum ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS), der man utdanner og kurser ansatte i fengsel. Vår erfaring er at fengslene ikke har kompetanse, eller kapasitet til å hjelpe disse personene. DPS-tilbudet i Halden fengsel er overbelastet. Utsattmann har hatt jevnlige besøk i Halden fengsel i prosjektet Innsatt-utsatt 2019-2023 og har snakket med 35 forskjellige menn. Vi har også hatt opplæring av ansatte for å forberede dem på mennenes reaksjoner på samtalene, mange snakket om sine opplevelser for første gang. Målet var at ansatte skulle overta samtalene men vi erfarer at det er lettere for de innsatte å snakke med menn som selv har vært utsatt for vold og/eller overgrep. Målet er å fortsette å tilby samtaler og av praktiske og økonomiske grunner ønsker vi i prosjektperioden å lære opp en av våre utsatte menn som er bosatt i Halden.

Aktivitet/tiltak/metode

Organisasjonen Utsattmann har lang erfaring med frivillig likemannsarbeid. Vi ønsker å fortsette å hjelpe menn i Halden fengsel til økt livsmestring samt styrke rehabiliteringen. Målgruppen er innsatte (inkludert de som har begått sedelighetsforbrytelser) og ansatte, samt helseavdelingen i fengselet. Prosjektet forankres lokalt med opplæring av en av våre medarbeidere som bor i Halden. Han skal være med i individuelle samtaler med innsatte og i opplæring av ansatte. Vi vet at det er utfordrende å snakke om vold og overgrep i fengsel for den innsatte. Synliggjøring i form av oppsøkende virksomhet inne i fengslet vet vi virker og menn ber om samtaler. Vi går rundt i fengslet sammen med en ansatt som forteller hvem vi er og hva vi kan tilby. Informasjonsfilmer, små foldere og flyers blir lagt ut på plasser hvor innsatte ferdes i fengslet. Etikk: Samtaler med de innsatte bestilles igjennom koordinator i Halden fengsel og koordinator kontakter oss. Den innsatte får beskjed god tid i forkant og på beskjeden står det “møte” med frivillig organisasjon. På den måten ivaretas personvernet. Vi møter i Halden fengsel 2 ganger i måneden som tilsvarer cirka 12 samtaler. Alle får det antall en til en samtaler de selv har behov for, vanligvis mellom 4 og 15 samtaler. Dersom den innsatte blir veldig preget eller urolig etter samtaler så sier vi fra til de ansatte om dette. Det er viktig å ivareta den innsatte som kanskje for første gang forteller om vold og overgrep. Vi går varsomt frem i prosessen og sjekker ut underveis hvordan den innsatte har det både fysisk og psykisk. Det blir jevnlige evaluerings samtaler med medarbeideren og fengslet underveis og i en egen sluttrapport. Sikkerheten ivaretas sammen med de ansatte i fengslet. I Halden fengsel blir man utstyrt med alarm påmontert kroppen og som enkelt kan løses ut ved behov. Da får man øyeblikkelig hjelp, hvis man da for eksempel sitter innelåst med en innsatt på besøksrom og en situasjon skulle oppstå.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Overordnet mål er økt livsmestring for menn utsatt for vold og overgrep i fengsel. Det tilpassede samtale tilbudet har til hensikt å gi bedre innsikt i eget liv å kunne se sammenhenger mellom belastninger i barndommen og utfordringer som voksen. Det å få eierskap til egen historie. Det å få bearbeidet sin egen historie, få egen innsikt og forståelse er kjempeviktig. Viktig kunnskap om hvorfor ting gikk galt og hvorfor strategiene den innsatte valgte, gikk galt. Vi har i vårt prosjekt i fengsel opplevd at flere innsatte vi har hatt samtaler med over tid, har kunnet overflyttes til lavere sikkerhets fengsler. Våre samtaler i forhold til vold og overgrep, plassering av skyld og skam, medførte at de innsatte fant mer ro, forståelse og harmoni. Vi har snakket mye om konsekvenser noe som er viktig i disse samtalene som ofte er forbundet med uønsket adferd, sinne og destruktiv oppførsel. Ved å gi ny og bedre kunnskap til ansatte i fengslene om seksuelle overgrep, styrkes forståelsen av de innsattes situasjon, og holdninger kan endres. Dette tror vi vil styrke rehabiliteringen og dermed øke sjansene for at livet under og etter soning blir bedre. Videre kan det redusere risikoen for ny kriminalitet, noe som i et større perspektiv vil bidra til et tryggere samfunn. Folk i fengsel er en viktig målgruppe for rådet for psykisk helse som har engasjert seg for gruppen i flere år. Prosjektet er et viktig bidrag i dette arbeidet. Vi skal informere andre fengsler om arbeidet vårt. Vi vil lage en oversiktlig beskrivelse av hvordan arbeidet i Halden fengsel er gjennomført og vi vil stille oss til rådighet for møter med fengslene.

Plan for gjennomføring

Gjennomføringen vil bestå av besøk i Halden fengsel seks dager pr. mnd., eller etter behov. Individuelle samtaler med innsatte og undervisning/informasjon til ansatte. Prosjektgruppa har ansvar for dette i samarbeid med Halden fengsel. Informasjon og veiledning ansatte og individuelle samtaler med innsatte. Målsetningen er at arbeidet etter hvert skal få en lokal forankring. En milepæl vil være å sette Halden fengsel i stand til å videreføre vårt arbeid og at fengslet får nødvendig kunnskap om hvordan de skal møte og samtale med innsatte som har volds og overgreps problematikk. Deltagere rekrutteres igjennom samarbeid med selve fengslet, deres koordinatorer, avdelingsledere, helse, prestene. Rapport skriving underveis og sluttrapport når prosjektet er ferdig.

Prosjektleder

Jarle Holseter

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Utsatt-Innsatt i fengsel
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2023: kr 150 000, 2024: kr 150 000, 2025: kr 100 000
Startdato
01.09.2023
Sluttdato
30.06.2025
Status
Under gjennomføring