Velkommen hit!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

En ny rapport fra Redd Barna viser at det de siste fem årene er blitt vanskeligere og farligere for barn å være på flukt. Hundrevis av barn har omkommet i Middelhavet og de som klarer å komme over, må ofte leve i lang tid under umenneskelige forhold. Barna og familiene som klarer å ta seg til Norge møter et kraftig nedbygget mottakssystem under omlegging. Det betyr enda flere oppbrudd og flere flyttinger. Asylmottak har nøktern standard og lite barnefaglig kompetanse, og barna lever med uforutsigbarhet, bor trangt, har lite penger, er ofte sultne og lever tett på egne og andres problemer.

Målsetting for prosjektet

Overordnet mål med prosjektet er å skape en bedre, mer aktiv og inkluderende hverdag for barn i en utsatt og sårbar livssituasjon, og samtidig bidra til oppfyllelse av deres rett til en aktiv fritid, som er nedfelt i artikkel 31 i FNs barnekonvensjon.

Målgruppe

Barn og unge som bor på asylmottak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Frivillige vil være organisert i Redd Barna-grupper, som vil være ansvarlige for å arrangere aktiviteter på ankomstsenter, basismottak, integreringsmottak, ordinære og desentraliserte mottak. Eksempler på aktiviteter som skal gjennomføres er hobby- og matlagingsaktiviteter, kinobesøk, utflukter i naturen, ulike ballidretter, utelek og grilling, turer til trampolineparker, lekeland, badeland, gårdsbesøk og mye mer. Det skal legges inn et lite måltid på aktivitetene siden mange er sultne, noe som også vil kunne skape rom for gode samtaler. Hvilke konkrete aktiviteter som gruppene skal gjennomføres, på hvilken måte og hvor ofte, vil imidlertid variere fra gruppe til gruppe etter barnas behov, og det er derfor ikke mulig å skrive en tidsplan over aktiviteter som vi søker om støtte til. Aktivitetene vil gjennomføres på cirka 8 asylmottak. Vi fortsetter med aktiviteter på mottakene som består, og har vært i kontakt med tre av de nystartede basismottakene og ankomstsenteret på Råde som melder om stort behov for aktiviteter. Vi vil derfor kartlegge hvilke tilbud som finnes i nærmiljøene til de nye mottakene, kontakte mulige samarbeidspartnere og rekruttere og gi opplæring til nye frivillige slik at vi kan starte opp med aktiviteter.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan. – mars 2021: Kontakt med potensielle samarbeidspartnere, rekruttering og opplæring av frivillige, etablering av nye grupper, oppstartsmøter Mars – des. 2021: Fortløpende aktiviteter for barn på mottak , faglig påfyll og erfaringsutveksling for frivillige Aug. – sept. 2021: Oppstartsmøter, rekruttering og opplæring av frivillige 31. des 2021: Evaluering, regnskap og sluttrapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Overordnet mål har vært å skape en bedre, mer aktiv og inkluderende hverdag for barn som bor på asylmottak, ved å arrangerte jevnlige, positive og meningsfulle aktiviteter i regi av våre frivillige på 8 asylmottak. Delmål har vært å bidra til at barna skulle få oppleve en trygg aktivitetsarena hvor de trivdes, hadde det morsomt, lærte seg nye ferdigheter og opplevde mestring i mange ulike aktiviteter. Det er mange aspekter med bosituasjonen på asylmottak som gir grunnlag for bekymring; nøktern standard, trangboddhet, uforutsigbarhet, dårlig økonomi, lav bemanning og lite barnefaglig kompetanse. Barn og unge lever tett på både egne og andres problemer og bekymringer, og en del opplever å være sultne. Barn har rett på lek og fritid, og de lærer, bearbeider erfaringer, opplever mestring, utvikler sosiale ferdigheter og bygger relasjoner gjennom lek. Rammene på asylmottak gjør det nødvendig med tilrettelegging for at barn skal få oppleve mestring, livskvalitet og god psykisk helse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

109 barn har deltatt på jevnlige aktiviteter gjennom året, sammen med 62 foreldre. I tillegg har 90 barn og unge deltatt på 1 til 3 aktiviteter sammen med 41 foreldre. 110 frivillige har vært involvert i aktivitetene. Vi har hatt 11 lokale planleggingsmøter med erfaringsutveksling for frivillige, og 3 digitale, nasjonale møter med faglig påfyll. Grunnet perioder med nedstenging og sykdom som følge av Covid13, har vi gjennomført 65 av 84 planlagte aktiviteter. Men siden det har vært mange barn på flere av mottakene, har vi imidlertid nådd flere barn enn antatt. Vi har fått tilbakemeldinger om at barn og unge trives veldig godt på aktivitetene. Pandemien har dessverre ikke gjort det mulig å delta på så mange store arrangementer i lokalmiljøet, men i perioder hvor det har vært mulig har noen av gruppene våre tatt med barna på aktiviteter som Kom deg ut-dagen i regi av Turistlaget eller besøkt Dyreparken.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

109

Prosjektgjennomføring/Metode

Redd Barnas frivillige er organisert i aktivitetsgrupper, og har arrangert fritidsaktiviteter på til sammen 10 asylmottak i 2021. Vi har hatt deltagere fra ordinære mottak, integreringsmottak, transittmottak for enslige mindreårige og akuttmottak. Alle nye frivillige har levert politiattest, signert retningslinjer og deltatt på en opplæringskveld om hva det innebærer for barn å være på flukt, asylsystemet, livet på mottak og hvor de har blitt forberedt på rollen som frivillig og møtet med barna. De har fått en innføring i hvordan de kan lage trygge aktiviteter med gode rammer, fått utdelt beredskapsplan og deltatt på førstehjelpskurs. Gruppene har i perioden arrangert jevnlige aktiviteter på følgende mottak: Trondheim, Stord, Kristiansand Integreringsmottak, Hå ordinære mottak og Hå akuttmottak. I tillegg har de arrangert 3 aktiviteter på Åros akuttmottak og 3 på Mysebu EMA-transittmottak, og en aktivitet på Bankplassen mottak og en på Kirkenes mottak. Evakueringen fra Afghanistan gjorde at vi måtte snu oss rundt å starte aktiviteter på to akuttmottak veldig raskt. Gruppen i Kristiansand tok også i mot familier som var relokaliserte fra Hellas i sine aktiviteter.

Resultater og resultatvurdering

I nok et år som var preget av pandemi, har våre frivillige klart å gjennomføre mange fine og varierte aktiviteter selv om det tidvis har krevd litt ekstra planlegging av smittevernhensyn. Aktivitetene har i stor grad blitt styrt av barn og unges ønsker, og det har vært mye utelek i parker, aking om vinteren, mange kinoturer, besøk på lekeland, dansing, bowling, gårdsbesøk, trampolineparker og turer til Dyreparken og Kongeparken. Mange av disse aktivitetene krever transport og koster en del penger, noe som gjør at de ikke er lett tilgjengelige for barn og unge som bor på mottak. Vi vil likevel fremheve at det også ofte blir gode aktiviteter inne eller ute på mottaket, med tegning og ulike spill kombinert med enkel matlaging. Vi har involvert foreldrene som ressurser, og får tilbakemeldinger om at barn og unge trives veldig godt på aktivitetene. Det har ikke vært mulig å gjennomføre alle planlagte aktiviteter, og vi har ikke lyktes å starte opp på Bankplassen og Ankomstsenter Østfold.

Oppsummering og videre planer

Våre frivillige har gjennomført mange gode aktiviteter både på etablerte mottak og nye akuttmottak, og vi har nådd flere barn enn antatt. På grunn av krigen i Ukraina er det i rekordfart etablert over 80 akuttmottak, med lav standard. Det er grunn til å tro at mange blir boende i flere måneder på mottak som kun er ment for veldig kortvarige opphold. Vi skalerer opp arbeidet vårt, og er i gang med aktiviteter på flere av de nye akuttmottakene. Vi bruker erfaringene fra arbeidet med barn i politisk påvirkningsarbeid, for å sikre at barn som flykter til Norge får rettighetene sine innfridd.

Prosjektleder

Rannveig Åsheim

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Velkommen hit!
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2021: kr 500 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
28.02.2022
Status
Avsluttet