SunnStart mat&helse for innvandrere

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Innvandrerbefolkningen har risiko for visse alvorlige folkehelseproblemer, som fedme og utvikling av diabetes, anemier og mangel på vitamin D, som gjør det ekstra viktig for å forstå sammenhenger mellom mat, næring, aktivitet og hvile – og hvordan det påvirker helsen. God helse er essensielt for integrering og deltakelse i samfunnet. Tiltak med undervisning i teori og praksis om mat og helse, kan bidra til å forebygge og fremme helse, evt. forebygge videre utvikling av sykdom, bedre egenhåndtering av sykdom for målgruppen.

Målsetting for prosjektet

Å gjøre overgangen til det norske samfunnet lettere for personer med innvandrer- og flyktningbakgrunn, ved å kurse 120 personer fra frivilligeorg., frisklivesentraler og mottak, hvorav 18 blir kursledere i eget nettverk med tittelen helseambassadør i temaet mat og helse.

Målgruppe

Personer med innvandrer- og flyktningbakgrunn fra frivillige innvandrerorganisasjoner, frisklivsentraler og mottak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

– Veilede nøkkelpersoner i Innvandrerorganisasjoner og frivillige i praktisk matlaging og undervisning i mat og helse med Taching of Teachers (TOT)-metode ute i samfunnet lokalt, samt tilby faste aktiviteter via Interkulturelt museum der FROA har startet Ny… Norsk senter i Oslo sentrum. – Arrangere dialogmøter mellom innvandrerorganisasjoner og helseaktører. – Arbeide systematisk med introduksjonsordningen, voksenopplæringen og asylmottak for implementering av helseinformasjon slik at nyankomne innvandrere får tidlig, nok og tilrettelagt informasjon. Dette innebærer bl.a. å forankre undervisningsplaner i mat og helse på ledernivå, samt arbeide for bedre delingsplattformer på tvers av bydeler, kommuner og fylker. – Videreutvikle ferdig materiell om mat og helse til spesifikke grupper etter behov gjennom brukermedvirkning, samt utvikle nytt materiell etter behov, med bruk av den didaktiske relasjonsmodellen og fokus på helseinformasjonsforståelse, og evaluere med Suitability assessment of materials (S.A.M)vertkøyet.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017-19: Fastsette prosjekt og ressursgruppe. Underskrive intensjonsavtaler med aktørene. Avdekke behov basert på fokusgruppeintervjuer knyttet til kompetansebehov og spissing av materiell. Utvikle nytt materiell, rekkrutere frivillige til helseambassadører, utvikle kurspakker og planlegge gjennomføring av kursing. Kurse tot. ca. 60 personer i -18 og -19 Gjennomføre prosessevaluering og rapportere etter behov.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Innvandrere kan oppleve kostholdsutfordringer og økt forekomst av livsstilssykdommer som diabetes. Primærmålgruppen i prosjektet er personer med innvandrer- og flyktningbakgrunn som er brukere av innvandrerorganisasjoner, frisklivssentraler og beboere på mottak. Sekundærmålgruppen er i hovedsak de som arbeider med primærmålgruppen. Målet er å bidra til å gjøre overgangen til et nytt land lettere gjennom å bygge kompetanse om kosthold hos primærmålgruppen og samtidig bygge kompetanse om kultursensitivitet, veilede sekundærmålgruppen i bruk av Sunn start-materiellet og videreutvikle verktøy for sekundærmålgruppen. På den måten ønsker prosjektet å bidra til å øke innvandreres helse- og språkkompetanse og på sikt utjevne sosiale helseforskjeller.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I løpet av prosjektperioden har vi veiledet 84 ansatte og 82 frivillige (166) i bruk av Sunn start-materiellet. Istedenfor fokusgruppeintervjuer med 75 personer, har vi hatt flere uformelle samtaler med frivillige og ansatte i forbindelse med veiledning i bruk av materiellet, gjennomført dybdeintervjuer med 4 frivillige knyttet til Ila matlagingskurs og 3 dybdeintervjuer med Bydelsmødre. Erfaringer fra frivillige ved Møteplassen ble samplet gjennom et kort anonymt spørreskjema (N=5). Det ble også gjennomført en kartlegging (N=522), og intervjuer (N=10) med ansatte og frivillige om bruk av materiellet. Vi vurderer at prosjektet har bidratt til å gjøre overgangen til det norske samfunnet enklere for primærmålgruppen. Dette ved at de gjennom intervjuene viser til økt forståelse for sammenhenger mellom helse og kosthold, samt bedret språkforståelse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10400

Prosjektgjennomføring/Metode

Kvalitative intervjuer og observasjon. Kvantitativt spørreskjema og nedlastningsdata fra sunnstartnorge.no

Resultater og resultatvurdering

Tilbakemeldinger fra deltakere, ansatte og frivillige gjennom intervjuer viser at primærmålgruppen har fått med seg ny og nyttig kunnskap om mat og helse og at de har fått bedre norsk språk. Flere i sekundærmålgruppen har også gitt tilbakemeldinger om at materiellet er lett å ta i bruk og at det er tilpasset målgruppen.

Oppsummering og videre planer

Våre erfaringer har avdekket et behov for praktisk-teoretiske kurs om mat og helse.Alle som har deltatt har gitt positive tilbakemeldinger og pekt på viktig læringsutbytte.Et fokus på food literacy og kultursensitivitet i slike kurs kan føre til endrede levevaner. Tiltakene kan derfor ha bidratt til å gjøre overgangen til det norske samfunnet lettere.På sikt kan kunnskapen de har opparbeidet seg også bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller. Verktøy og materiell skal gjøres tilgjengelig for andre som ønsker å igangsette mat og helsetiltak for målgruppene.

Prosjektleder

Aud Marit Eriksen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
SunnStart mat&helse for innvandrere
Organisasjon
Diabetesforbundet
Org.ledd
Flerkulturelt råd for Oslo og Akershus Ressurssenter for migrasjonshelse
Beløp Bevilget
2017: kr 280 000, 2018: kr 350 000, 2019: kr 220 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
27.02.2021
Status
Avsluttet