Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Barn som pårørende har generelt de siste årene fått økt fokus i helselovgivning, helseforskning og helsetjeneste. Det finnes anslagsvis 4500 unge pårørende i Norge under 30 år der en forelder har demens, de har imidlertid i liten grad blitt omfattet spesielt av disse tiltakene, og kan ha behov for spesielle støttetiltak. Mange unge pårørende kan synes det er vanskelig å åpne seg for «fremmende», og kan oppleve at det er enklere å snakke med noen som har vært igjennom forløpet selv, som er mer lik dem selv i alder og livssituasjon. Tiltaket er drevet fram etter ønske fra målgruppen selv.
Målsetting for prosjektet
Overordnet mål er å bidra til at unge pårørende får hjelp til å mestre hverdagslivet når en forelder har demens. Hovedmål er å prøve ut et likepersonstilbud til unge pårørende av personer med demens. Delmål er å rekruttere minimum 5 unge likepersoner og rundt 20 brukere av likepersonstilbudet.
Målgruppe
Målgruppen er barn under 30 år der en forelder har en demenssykdom.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet ledes av prosjektleder som er en av fagpersonene i Nasjonalforeningens likepersonsarbeid og vil ha overordnet ansvar for at ung likepersonstjeneste koordineres med den ordinære likepersonstjenesten. Prosjektleder svarer til styringsgruppen som består av ass.fagsjef, leder avdeling fylkeskontor og frivilligrepresentant fra en lokal demensforening. Det opprettes en arbeidsgruppe bestående av prosjektleder, likepersonskoordinator, en brukerrepresentant som selv er ung pårørende og en psykolog. Organisasjonens egeninnsats vil bestå av ansattes deltakelse i styringsgruppe og arbeidsgruppe med alle de oppgaver som ligger til denne, herunder rekruttering av likepersoner og brukere, opplæring, individuell oppfølging, kommunikasjon m.m. Prosjektleder og likepersonskoordinator har gjennom arbeidet med å utforme og drifte den eksisterende likepersonstjenesten og gjennom arbeidet ved Nasjonalforeningens demenslinje opparbeidet seg erfaringer som er helt sentrale for hvordan de unges likepersonstjeneste bør utformes. Prosjektet vil kreve bistand gjennom stillingsressurser fra andre avdelinger i organisasjonen som administrasjonsavdelingen og kommunikasjonsavdelingen. Tiltaket planlegges videreført med organisasjonens egne midler.
Fremdriftsplan for prosjektet
2017: Planlegging av pilotprosjektet, møte med arbeidsgruppe og styringsgruppe , jobbe med rekrutteringsstrategi , kursplanlegging, rekruttering av deltakere til kurs 2018: Avholde kurs, rekruttering av brukere, utadrettet informasjonsarbeid, oppfølging av likepersoner. oppfølgingssamling 2019: Rekruttering av brukere, utadrettet informasjonsarbeid, oppfølging av likepersoner, evaluering og planlegging av videreføring, møte med styringsgruppe
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets overordnede mål har vært å bidra til at unge pårørende får hjelp til å mestre hverdagslivet når en forelder har demens. Om lag 80 000 personer i Norge har en demenssykdom og ca. 7000 er under 70 år og mange har barn som pårørende. Unge pårørende har fortalt oss at de har et behov for å snakke med andre unge i samme situasjon. Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsket derfor å utvikle vårt likepersontilbud. Hovedmålet har vært prøve ut et likepersons tilbud til unge pårørende av personer med demens. Delmål har vært å rekruttere, kurse og følge opp minimum 5 unge pårørende mellom 18 og 30 år som unge likepersoner og rekruttere rundt 20 brukere av ung likepersontjenesten. Primærmålgruppen var mulige brukere av likepersontjenesten, barn under 30 år der en forelder har demenssykdom. Det finnes anslagsvis 4500 unge pårørende i Norge under 30 år der en forelder har demens. Prosjektet har forsøkt å nå 20 av disse. Sekundærmålgruppe var barn der en forelder har hatt demens.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Nasjonalforeningen for folkehelsen har gjennom dette pilotprosjektet etablert et likepersonstilbud til unge pårørende under 30 år. Prosjektet har nådd målene sine ved at vi har rekruttert 11 unge pårørende mellom 18 og 30 år, 2 gutter og 9 jenter, som likepersoner. Prosjektet har også nådd delmålet om å rekruttere 20 brukere av ung likepersontilbudet, vi anslår at minst 80 unge pårørende har vært i kontakt med en ung likeperson. Prosjektets overordnede mål har vært å bidra til at unge pårørende får hjelp til å mestre hverdagslivet når en forelder har demens. Likepersonene selv og arbeidsgruppa har fått tilbakemelding fra flere av brukerne om at de unge likepersonene har vært en viktig støtte for de som ung pårørende til en forelder med demens og at de bidrar til mer åpenhet og et mer demensvennlig samfunn. Tilbakemeldinger fra kommuner og spesialisthelsetjenesten viser også at det er behov for et slikt tilbud å henvise til.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
80
Prosjektgjennomføring/Metode
Det ble søkt om midler til frikjøp i 2 år av en 10 % prosjektlederstilling som arbeider sentralt i organisasjonen. I løpet av 2 år skulle prosjektet gjennomføres og fortsatt drift og videreutvikling skje med egne midler. Fordi det gjenstod midler i prosjektet og vi hadde flere aktiviteter vi ønsket å gjennomføre ble prosjektet søkt utvidet med et halvt år og avsluttet i desember 2019. Prosjektleder har ledet en arbeidsgruppe bestående av likepersonskoordinator i organisasjonen, en brukerrepresentant som selv er ung pårørende og en psykolog med erfaring fra pårørendearbeid. Det ble opprettet en styringsgruppe med to fagpersoner sentralt i organisasjonen og en frivillig fra en lokal demensforening. Vi har i prosjektperioden hatt samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse, Bodø og Trondheim kommune og spesialisthelsetjenesten i Bergen. Prosjektleder har sammen med arbeidsgruppa og kommunikasjonsavdelingen i organisasjonen utarbeidet et opplegg for rekruttering, skolering gjennom kurs og oppfølging av unge pårørende som ønsket å bli en ung likeperson og utarbeidet kommunikasjonstiltak for å rekruttere brukere og for å gjøre tilbudet kjent.
Resultater og resultatvurdering
Det har blitt gjennomført 2 likepersonskurs og 2 oppfølgingssamlinger. De unge likepersonene blir markedsført på egen nettside. Det har blitt startet samtalegrupper i Bergen og i Vestfold og likepersonene har vært ledere på helgesamlinger for ungdom og barneleirer for unge pårørende. Likepersonene har vært tilgjengelig på telefon, mail og chat og de har også deltatt på åpne møter, konferanser og seminarer. Gjennom reportasjer i media og innlegg på sosiale medier antar vi å ha nådd mange i målgruppen. For organisasjonen vil erfaringene fra pilotprosjektet kunne forbedre kvaliteten på opplæringen for de unge pårørende som fremover deltar i den ordinære likepersonsopplæringen. Et godt samarbeid med helsetjenesten og formidling av prosjektets resultater utad, vil gi nyttig kunnskap til helsetjenesten, både om unge pårørendes situasjon og om lavterskeltiltak som samtalegrupper, om brukermedvirkning og mestringsstrategier.
Oppsummering og videre planer
Vi ser at våre unge likepersoner har en viktig stemme på vegne av unge pårørende og at de er unike ambassadører i vårt arbeid for et mer demensvennlig samfunn. Prosjektet er viktig for personene som bruker likepersonstilbudet som får en samtalepartner som selv har vært i lignende situasjonen og som har mestring av hverdagen som mål for samtalen. Prosjektet har også betydd mye for ungdommene som får opplæring i likepersonsarbeidet. Prosjektet vil videreføres i det ordinære likepersonsarbeidet som en av kjerneaktivitetene i organisasjonen og ved hjelp av egne midler