Svømmekurs og kurs i livredning i vann f

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Minoritetsungdom har av ulike grunner, rent statistisk, en høyere sannsynlighet for å ha mangelfulle svømmeferdigheter. Det kan være fordi de har vokst opp i et land der svømmeopplæring er uvanlig eller dyrt, for så å komme til Norge i ungdomsalderen. Andre er vokst opp i Norge, men har ikke fått tilbud om tilstrekkelig svømmeopplæring verken fra skolen eller fra familien. Kulturelle faktorer kan også spille inn, f eks at foreldrene ikke har noen tradisjon for å oppholde seg nær og i vannet. Når det gjelder etnisk norsk ungdom, kan mange av de samme forklaringene også være relevante.

Målsetting for prosjektet

– Bedre svømmeferdighetene til ungdom – Bedre kunnskapen om og ferdighetene i livredning – Minske faren for ulykker og drukning

Målgruppe

Minoritets- og majoritetsungdom i alderen 13-18 år, særlig ungdom fra familier med lav inntekt og ungdom som ikke har fått tilstrekkelig svømmeopplæring.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

110

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I 2017/2018 skal prosjektet gjennomføre åtte svømmekurs, syv ganger hver kurs, ett og halv time hver gang. 15 deltakere for hver kurs, total 120 deltakere. Metode: Kursene går i faser. Fasene vil være som følger: 1. Bli trygg i vannet 2. Grunnleggende ferdigheter som å flyte, dykke og gli gjennom vannet 3. Svømming 4. Livredning Det er nødvendig med en gradvis opplæring fordi deltakerne i de fleste tilfeller mangler grunnleggende ferdigheter. Det er altså ikke snakk om å perfeksjonere teknikken hos allerede svømmedyktige, men å lære opp dem som er usikre i vannet og mangler grunnleggende ferdigheter. Kursene bør derfor være nokså omfattende. Kursene består av syv møter av ett og halv time, med følgende timefordeling: 1. Bli trygg i vannet 2. Grunnleggende ferdigheter 3. Svømming Livredning Livredningskurset vil også innebære mye svømming og dykking Hvert kurs har 15 deltakere, en instruktør og en frivillig assistent.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli-august 2017 – Rekruttere egnede instruktører – Leie egnede lokaler – Planlegge rekruttering av deltakere – Planlegge gjennomføring av kursene August – desember Organisere fire svømmekurs og ett kurs i livredning i vann- Januar 2018 – Rekruttere egnede instruktører – Leie egnede lokaler – Planlegge rekruttering av deltakere – Planlegge gjennomføring av kursene Januar – Juli Organisere fire svømmekurs og ett kurs i livredning i vann-

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting – Bedre svømmeferdighetene til ungdom – Bedre kunnskapen om og ferdighetene i livredning – Minske faren for ulykker og drukning Målgruppe Minoritets- og majoritetsungdom i alderen 13-18 år fra familier med lavinntekt og som ikke har fått tilstrekkelig svømmeopplæring- Bakgrunn Minoritetsungdom har av ulike grunner, rent statistisk, en høyere sannsynlighet for å ha mangelfulle svømmeferdigheter. Det kan være fordi de har vokst opp i et land der svømmeopplæring er uvanlig eller dyrt, for så å komme til Norge i ungdomsalderen. Andre er vokst opp i Norge, men har ikke fått tilbud om tilstrekkelig svømmeopplæring. Kulturelle faktorer kan også spille inn. Når det gjelder etnisk norsk ungdom, kan mange av de samme forklaringene også være relevante. Våre egne erfaringer med arbeid i ulike innvandrermiljøer har vist at ungdommer har også fortalt at mange, spesielt unge gutter, sier at de kan svømme og prøver seg i vannet uten at de egentlig kan svømme.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Deltakeren gir uttrykk for at kurs har hjulpet dem til å bli tryggere i vannet, og de har bedret sine svømmeferdigheter, noe som vil kunne motivere dem til å være mer aktive og styrke sine svømmeferdigheter i fremtiden. Andre ungdommer er blitt interessert om råd om hvordan de kan gjennomføre dette fremover. Kvinneorganisasjoner som vi samarbeider med, har gitt uttrykk for at de vil organisere seg enda bedre slik enda flere av deres barn i ungdomsalder kan benytte seg av slike tilbud. Kursene er et bra tiltak for å forebygge ulykker og drukninger, men også helsemessig i den forstand at ungdommer motiveres til å drive idrett/aktiviteter i vann og mer bruk av svømmehaller i fritid og det kan bli et verktøy for å skaffe seg en jobb /praksis. Det er viktig at ungdommene og deres foreldre er bevisst på viktigheten av å kunne svømme, men like viktig er at staten setter fokus på dette blant målgrupper i samfunnet som av ulike årsaker ikke har hatt mulighet til å lære seg å svømme.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

190

Prosjektgjennomføring/Metode

I 2017/2018 har vi gjennomført 12 svømmekurs . Kursene har gått over ti uker, en time per uke, 13 – 15 deltakere på hvert kurs med to – tre instruktører, totalt 178 deltakere. Vi startet med planlegging, og deretter brukte vi mye tid på å markedsføre og rekruttere til kursene blant mødre vi har kontakt med, samarbeidspartnere og selve målgruppen. Vi har prioritert å delta på arenaer der ungdommene deltar, og møter med samarbeidspartnere som arbeider tett med ungdommer og deres foreldre. Vi har også gjennomført ett kurs i livredning i vann med 12 deltakere og tre instruktører , kurset innebåret mye trening i svømming og dykking. Vi har gjennomført svømmekurs i : – Bydel Alna, – Bydel Østensjø – Oslo Sentrum, – Bydel Nordstrand Kursene er gjennomført som følger: 1. Bli trygg i vannet 2. Grunnleggende ferdigheter, som å flyte, dykke og gli gjennom vannet 3. Svømming 4. Livredning

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennomført 12 svømmekurs, 10 timer per kurs. Til sammen har 178 deltakere benyttet seg av tilbudet. Ett Kurs i livredning i vann gikk over 5 timer, og 12 deltakere benyttet seg av tilbudet. Deltakerne ble rekruttert fra følgende steder: Ungdomsavdelingen til Oslo voksenopplæring Rosenhoff, Kuben vgs., Østensjø bydel, Nordstrand Bydel, Søndre Nordstrand bydel, Gamle Oslo Bydel, Alna bydel, Lindeberg skole, Lambertseter skole og Skullerud skole. Ungdommene og deres foreldre var takknemlige for at de fikk bedret sine svømmeferdigheter og lærte mer om hva de kan gjøre for å forebygge ulykker i vann og hjelpe til når uhellet er ute. Ringvirkninger den økte kompetansen kan ha for ungdommer, er at de er mer motiverte til å delta på vannsport, eller mer bruk av svømmehaller i fritid for å bedre svømmeferdigheter. Ungdommene som deltok på kurset i livredning i vann vil også kunne bruke kursbeviset for å styrke mulighetene til å skaffe seg jobb/praksis.

Oppsummering og videre planer

De som har benyttet seg av tilbudet om gratis svømmekurs og kurs i livredning i vann samt instruktører og svømmeklubber som har deltatt har gitt oss positive tilbakemeldinger. Deltakere gir uttrykk for at svømmekurs har hjulpet dem til å bli tryggere i vannet, og de har bedret sine svømmeferdigheter, noe som vil kunne motivere dem til å være mer aktive og styrke sine svømmeferdigheter ytterligere i fremtiden. Andre ungdommer er blitt interessert i å starte tilsvarende prosjekter og har bedt oss om råd om hvordan de kan gjennomføre dette fremover.

Prosjektleder

Susana Biamon

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Svømmekurs og kurs i livredning i vann f
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2017: kr 400 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
10.06.2018
Status
Avsluttet