Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Unge med funksjonshemminger står til enhver tid overfor mange ulike utfordringer de må mestre, og det er på bakgrunn av dette et stort behov for at unge får tilgang til gode mestringsstrategier. Både Unge funksjonshemmede som paraply og våre medlemsorganisasjoner mottar ukentlig henvendelser fra frustrerte ungdommer og foreldre som angår hvordan de skal mestre sin livssituasjon. En podcastserie som forteller mestringshistorier og formidler teori, vil kunne bygge bro mellom ungdommenes opplevelser og mekanismene som ligger bak disse.
Målsetting for prosjektet
1) Gjøre det lettere for andre unge funksjonshemmede å benytte mestringstrategiene slik at de selv kan oppleve mestring. 2) Gjøre den øvrige befolkningen bevisst på hvilke utfordringer funksjonshemmet og kronisk syk ungdom står ovenfor i hverdagen og hvilke mestringsstrategier de bruker.
Målgruppe
Målgruppen i dette prosjektet er unge funksjonshemmede og kronisk syke og deres pårørende, samt samfunnet for øvrig.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5300000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Se prosjektbeskrivelse.
Fremdriftsplan for prosjektet
september: publisert utlysning september: utarbeidet et førsteutkast til episodeinndeling november: gjennomført forintervju november: fullført utvelgelsesprosessen desember: ha gjennomført planleggingsmøte februar: ha utarbeidet en semistrukturert intervjuguide februar: ha booket studiotid april: ha gjennomført innspillingen mai: ha fått promotert podcastserien juni: ha gjennomført evalueringsmøte med referansegruppen.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Unge med funksjonshemminger står til enhver tid overfor mange ulike utfordringer de må mestre, og det er på bakgrunn av dette et stort behov for at de får tilgang til gode strategier. En podcast hvor vi hører direkte fra unge personer med ulike funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer, samt forskere som jobber tett med temaer relevant til dem, er derfor veldig motiverende for våre 25 000 medlemmer i alderen 12-35 år. Ettersom podcast formatet er såpass populært egner det seg også som et godt formidlingsverktøy til den øvrige befolkningen og kan hjelpe med å bryte ned stigmatiseringen som mange av våre medlemmer opplever.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
En flermedial podcast på seks episoder ble produsert hvor unge mennesker med ulike funksjonsnedsettelser og kroniske sykdommer fikk fortelle om sine egne liv og hvordan de løser utfordringene de møter. Deltagerne varierer i både alder, bosted og diagnose, så vi nådde derfor hovedmålene våre. Noen av delmålene (å få 5000 lyttere og omtale i en nasjonal media) var ikke like vellykket, men vi håper at ved å ha podcasten på nettsiden vår fremover så vil dette tiltrekke flere lyttere over lengre tid.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
11000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektleder startet høsten 2017 og vi søkte om omdisponering av midler våren 2018. Dette skyldes at metoden for innspilling endret fra studioopptak til situasjonsbasert og det var derfor behov for å kjøpe utstyr. Det nye budsjettet ble også brukt til å produsere tegnspråktolket versjon av hver episode, lage en grafisk profil og kjøpe musikk til podcasten. I januar 2019 begynte vikarierende prosjektleder og i mai tiltrådte ny kommunikasjonsrådgiver. Sammen arrangerte de en Podcastfest i juni for å feire publisering av siste episode. Kommunikasjonsansvarlig promoterte også hele serien gjennom nyhetsbrevet, nettsiden og sosiale medier samt gjennomførte annonsering på Facebook. Podcast episodene ble først lastet opp på BuzzSprout slik at hver episode også ble automatisk publisert i populære apper som iTunes, Acast og Spotify. Ettersom det er kostbart, ble episodene flyttet til Unge funksjonshemmedes nettside. Podcasten mistet da tilstedeværelse på appene, men episodene lever videre på nettsiden.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet har resultert i en landingsside på Unge funksjonshemmedes nettside samt enkeltsider for hver episode hvor det er en podcastavspiller, beskrivende tekst, bilder av deltagerne og lenke til en tegnspråktolket video. Ved å flytte episodene til nettsiden vår har vi sikret at de forblir en permanent og gratis ressurs for medlemmene våre og andre interesserte parter. Unge funksjonshemmede er veldig fornøyd med resultatet, da vi har aldri jobbet med dette formatet før. Episodene har dessuten blitt mottatt på en engasjert og positiv måte av våre medlemmer, både for måten vi formidlet temaet på, men også fordi vi har prøvd å lage sluttproduktet så universelt utformet som mulig.
Oppsummering og videre planer
Dette var et spennende prosjekt for oss å gjennomføre siden vi brukte et helt nytt medium. Vi føler at beslutningen om å endre innspillingsmetode fra å være i et studio til å følge deltagerne i aktivitetene sine passet formatet mye bedre siden lytteren får et innblikk i personens liv som er vanskelig å formidle uten hele konteksten. Det er ikke planlagt videre finansiering av prosjektet, men siden Unge funksjonshemmede har 40-årsjubileum i 2020 så håper vi å inkludere podcasten i feiringen.