Få bukt med overspising

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

I de nasjonale faglige retningslinjene for psykisk helse er anoreksi og bulimi formulert som prioriterte områder. Til tross for at befolkningsundersøkelser viser at overspisningslidelse er den hyppigste spiseforstyrrelsen, er dette en nedprioritert diagnose. Det gjenspeiles i hjelpetilbudene for gruppen. Som brukerorganisasjon vil vi tilby våre brukere med overspisningsproblematikk et selvhjelpsverktøy som virker. Programmet “Få bukt med overspisning” viser gode resultater i utlandet, og vi ønsker derfor å evaluere det under norske forhold for å tilby et bedre tilbud til våre brukere.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålsettingen for prosjektet er å tilby selvhjelpsprogrammet “Få bukt med overspising” til våre brukere med selvopplevd overspisningsproblematikk, samt å evaluere programmet under norske forhold.

Målgruppe

Mennesker med selvopplevd overspisningsproblematikk som har lest boken “Få bukt med overspisning”. Diagnose er ikke nødvendig.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

350

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet skal ha en varighet på to år og er landsdekkende. Tre rådgivere (Bergen, Oslo og Stavanger) og enkelte frivillige få opplæring i programmet og være ansvarlig for koordineringen av dette ved sitt senter. Programmet vil bli gjennomført på minst 350 deltakere i løpet av disse to årene. Programmet strekker seg vanligvis fra 12-18 uker. Det har en stegvis inndeling hvor stegene er additive, dvs. at hver steg bygger på det forrige, og det er individuelt hvor lenge hver person er på hvert steg før de er klar for å gå videre til neste. De første ukene på programmet tilbys brukeren veiledning hver uke, men fra trinn to vil veiledningen tilbys annenhver uke. Hver veiledningssamtale varer maks 25 minutter. Hvert steg i programmet skal evalueres individuelt for å kartlegge hvor lang tid deltakeren brukte på hvert steg, hvordan de opplevde veiledningen og på hvilket steg/hvorfor de evt. avsluttet programmet. I tillegg skal brukeren svare på spørreskjema både før og etter programmet er gjennomført.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar-februar 2018: Ansette rådgivere og starte opplæring av ansatte. Utvikle evaluering. Februar-mars 2018: Rekruttere og lære opp frivillige. Rekruttere brukere og starte første evaluering. Mars 2018-november 2019: Gjennomføre program og evaluere ved avslutning. November-desember 2019: Avslutte og evaluere prosjektet i sin helhet. Formidle erfaringer i relevante kanaler. Gjennomføre seminar hvor program og resultater presenteres.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for at vi i søkte midler til å evaluere selvhjelpsprogrammet «Få bukt med overspisning» var at ROS stadig får henvendelser fra personer med overspisningsproblematikk som ikke får hjelp når de ber om det i behandlingsapparatet. Dette skyldes trolig manglende kompetanse og forståelse for problematikken, og at det ikke vurderes som alvorlig nok. Mange er heller ikke klar over at de har overspisningsproblematikk. Vårt mål med prosjektet var å evaluere Få bukt med overspisning i ROS, under norske forhold. Programmet er det mest evaluerte innen selvhjelp for spiseforstyrrelser og det er laget med utgangspunkt i kognitiv atferdsterapi (KAT), som skal være den beste kliniske behandlingsmetoden for denne gruppen. Målgruppe for prosjektet var personer som er fylt 18 år og som selv mener at de lider av overspisningsproblematikk. Eksklusjonskriterier var alvorlige tilleggslidelser.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi mener prosjektmålene i stor grad er oppnådd, på tross av mindre deltakere enn vi hadde tenkt på forhånd. Vi har fått evaluert programmet hos oss, med gode resultater. Vi har jobbet mye med synlighet, noe som har resultert i en stor økning i antall henvendelser fra denne brukergruppen. ROS har i dag økt kompetanse og gode erfaringer med å møte denne brukergruppen, samt har vi fått en del oppmerksomhet i media vedrørende tema. Vi opplever at tematikken i dag ikke er så fremmed for en del folk som tidligere – som selvsagt også henger sammen med at det generelt har vært litt mer fokus på lidelsen etter at den oppdaterte diagnosesmaunalen kom ut, hvor overspisningslidelse er inkludert.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

500

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført ved sentrene våre i Vestland, Oslo og Rogaland, og vi ansatte en egen rådgiver i 50 % stilling ved hvert av sentrene, som skulle ha hovedansvar for programmet ved sitt senter. Ansvarlig rådgiver skulle lære opp andre rådgivere og frivillige ved sitt senter etter behov. Det ble månedlig gjennomført nettbaserte møter, i regi av prosjektleder, for å kartlegge hvordan det gikk i henhold til antall deltakere, opplæring ol. For å evaluere programmet skulle deltakere besvare spørreskjemaer før oppstart, etter hvert steg i programmet (programmet består av fem steg) og etter avsluttet program. Disse spørreskjemaene ble utarbeidet av prosjektleder i samarbeid med Bengt Karlson som er professor ved Høgskolen i Sørøst Norge. Prosjektskisse inkludert alle spørreskjemaer ble meldt inn til NSD, men var ikke meldepliktig. Resultater fra evalueringen har, i samarbeid med rådgivere i ROS, medført noen justeringer i selve programmet, slik at programmet vil være enda bedre tilpasset ROS og våre brukere.

Resultater og resultatvurdering

Vi hadde som mål å gjennomføre programmet med 350 deltakere. Dette har vi i etterkant innsett at har vært i overkant ambisiøst. Å komme i gang med prosjektet – ansette rådgivere og gi opplæring i selve programmet gikk nokså fort, men det å rekruttere inn deltakere gikk litt treigt i starten og har generelt sett vært litt mer utfordrende enn først tenkt. Det er også viktig å påpeke at svært mange som har meldt interesse for å delta i programmet ikke har gått videre i selve programmet. Vi har da brukt mye tid på førstegangssamtaler. Totalt 153 deltakere startet i programmet og totalt 88 besvarte avslutningsskjema. Selv om mange ikke fullførte programmet er det mange som overspiser i mindre grad etter deltakelse enn før de startet. Generelt har vi fått utrolig mange positive tiløbakemeldinger og de fleste deltakerne mener dette er et godt og viktig program for personer med overspisningsadferd.

Oppsummering og videre planer

Vi anset prosjektet som svært vellykket. Selv om det er mange som ikke fullfører, er det nesten utelukkende positive tilbakemeldinger på programmet, og mange har hatt god nytte av å delta. Vi anser programmet som et godt tilbud til personer med overspisningsproblematikk, som ikke har alvorlige tilleggslidelser. Få bukt med overspisning er i dag et populært program i ROS, og vi erfarer å ha ventelister både i Oslo og Stavanger. Vi opplever nå, og tror at vi i fremtiden, vil ha mange som oppsøker oss på grunn av dette programmet

Prosjektleder

Cathrine Bergh Nitter

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Få bukt med overspising
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2018: kr 982 008, 2019: kr 883 773
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2020
Status
Under gjennomføring