Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Tinnitus kan være av en slik karakter at det svekker livskvaliteten til en person og kontinuerlig tinnitus kan i verste fall gi følgesymptomer som gir yrkes- og funksjonshemming. For å mestre tinnitus, er det viktig at personen har kunnskap om hva tinnitus er, hvordan tinnitus oppstår og hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus. I HLFU opplever vi at mange unge sliter med tinnitus og hvordan man skal takle plagene. De opplever å være ensomhet, og noen har så store problemer at de ikke klarer å fungere i det daglige. Våre medlemmer savner møteplasser.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet vil være å bidra til økt livskvalitet hos ungdom (13 til 35 år) gjennom to samlinger. Samlingene skal være en miks av faglig og sosialt innhold med tilhørende program, og fokus skal ligge på å mestre tinnitus og samtidig få møte andre i lignende situasjoner.
Målgruppe
Hørselshemmede i alderen 13 til 35 år, både medlemsmassen i HLFU, samt til andre unge med tinnitus utenfor organisasjonen.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1400
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Første steg vil være å avklare mulige datoer for samling. Prosjektet skal ha to identiske samlinger, en i Trondheim og en i Oslo. Samlingen har en varighet på en dag og legges til en lørdag, med mulighet for overnatting for deltakerne til søndag. Ved å legge samlingene til en helg har yrkesaktive og elever/studenter større mulighet til å delta. HLFU vil bruke fagpersoner med god kompetanse på feltet, kombinert med frivillig innsats fra vår medlemsmasse. De frivillige trekkes inn i det praktiske rundt samlingene, samt at de vil være god ressurser når det kommer til kunnskap om det å leve med tinnitus. Samlingene vil bygges opp med foredrag, workshops og praktiske øvelser. Tema vil være grunner til at tinnitus oppstår, hvordan bli kvitt tinnitusplager, stressmestring, avspenning, fysisk aktivitet, mestringsstrategier og endring av tankemønster. Program vil avklares tidlig i prosjektperioden. Samlingene har som grunnleggende mål å: • Mestre tinnitus – få en bedre hverdag og livskvalitet • Gi informasjon, tips og råd • Møte andre i samme situasjon, erfaringsutveksling, sosialt samvær For å øke tilgjengeligheten vil samlingene være et gratis tilbud der kostnader til transport og eventuell overnatting dekkes.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan: Danne prosjektgruppe. Booke lokaler for samlingene, avklare datoer, kartlegge behov og finne foredragsholdere Feb/mars : Utvikle program, innhold, invitasjon og promoteringsmateriale. April: Sende ut invitasjoner Oslo Mai : Samling i Oslo. Juni: Sende ut invitasjoner Trondheim. Evaluering ut til deltakere på første samling. Aug: Samling i Trondheim Sep: Evalueringer ut til deltakere på samling to Nov/des: Sluttevaluering og – rapport.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
I prosjektet «Å leve med tinnitus» ønsket vi å sette fokus på og fremme kunnskap om tinnitus blant unge og samtidig tilby en arena der unge med tinnitus kunne møte dele erfaringer med hverandre. For å mestre tinnitus, er det viktig at personen har kunnskap om hva tinnitus er, hvordan tinnitus oppstår og hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus. Kunnskap om tinnitus kan være avgjørende for personers myndiggjøring i forhold til livsmestring og kan være veldig nyttig i rehabilitering. HLFU ønsket å bruke fagpersoner med god kompetanse på feltet, kombinert med frivillig innsats fra vår medlemsmasse. Samlingene ble bygget opp med foredrag, praktiske øvelser og erfaringsutveksling. Målet med prosjektet var å bidra til økt livskvalitet hos ungdom og unge voksne fra 13 til 35 år gjennom to identiske samlinger, en i Oslo og en i Trondheim. Vi ønsket også å invitere inn våre tillitsvalgte og andre interesserte i lokallagene for å øke kunnskapen rundt temaet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet med dette prosjektet var å avholde samlinger for unge med tinnitus. I forhold til måleti prosjektsøknaden, så har vi nådd dette, selv om vi måtte gjøre om på den opprinnelige fremdriftsplanen. Det er vanskelig å si om dette har påvirket antall deltakere. Opprinnelig skulle begge være helgesamlinger, men den første samlingen i Oslo måtte vi legge til en tirsdag. Ut fra hva som er vanlig oppmøte på samlinger i HLFU så var det et greit oppmøte på samlingen, så vi tror ikke dette har hatt noen betydning, selv om vi gjerne skulle fylt opp alle plassene. Vi hadde også flere påmeldte som enten måtte melde avbud eller ikke dukket opp. Prosjektgruppen fornøyd med forarbeidet og jobben som er lagt ned i å avholde disse samlingene. Vi har hatt en positiv og dyktig foredragsholder som har stilt opp og dyktige frivillige i prosjektgruppen som har satt av tid til å arrangere samlingene.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
17
Prosjektgjennomføring/Metode
HLFUs administrasjon og styre sto som ansvarlig for prosjektet, og utgjorde prosjektgruppen og prosjektledelsen. HLFUs ungdomskonsulent hadde det overordnede ansvaret for gjennomføringen med føringer fra HLFUs sentralstyre. Vi knyttet også til oss ressurspersoner i lokallagene som var til hjelp i forbindelse med promotering og informasjon om prosjektet. Første samling ble lagt til Brynseng i Oslo 24. september og andre samling ble lagt til Scandic Nidelven i Trondheim den 19. oktober. Begge samlingene var identiske i innhold og form. I forhold til fagpersoner så hadde vi sett oss ut blant annet inspirator Christian Røsaker og psykolog Katharine C. Williams som har kompetanse innen psykososial mestring av hørselstap. Ingen av disse hadde mulighet til å holde kursene på samme datoer. Prosjektgruppen innledet derfor et samarbeid med kursholder Stein Thomassen. Samlingene hadde en varighet på 3,5 timer pluss matpause .Thomassen ga en grundig innføring i grunner til at tinnitus oppstår og hva det er, hvordan få hjelp og bli kvitt tinnitusplager, stressmestring, avspenning, fysisk aktivitet, mestringsstrategier og endring av tankemønster.
Resultater og resultatvurdering
Veldig få har besvart evalueringen som ble sendt ut i ettertid, og det gir oss et dårligere bilde på om man har hatt nytte av samlingene i et lengre perspektiv. Men av de som har svart trekker de frem at det hjelper å hente frem mestringsteknikker som kurset tok opp, samt at det kan hjelpe å tenke på at man ikke er alene om å ha disse plagene. I ettertid har prosjektgruppen også snakket med deltakerne på andre HLFU arrangementer, og vi har fått veldig mye positiv tilbakemelding. Men det ble også trukket frem her at man skulle ønske at man hadde hatt mer noe mer tid. Vi ser altså at samlingene i stor grad har vært nyttige for deltakerne, men vi skulle gjerne visst enda mer om langtidsvirkningen av samlingene. Selv prosjektet nå er slutt ønsker vi å holde tak i dette og gjøre noen intervjuer med noen av deltakerne for å se på om dette er et opplegg vi bør fortsette med.
Oppsummering og videre planer
Prosjektgruppen og HLFUs sentralstyre mener at man har lykkes godt med prosjektet. Deltakerne på samlingene som sliter med tinnitus har fått muligheten til å få en større forståelse av temaet og større innsikt i egen situasjon. Vi har klart å tilby disse en arena der man har møtt likesinnede, diskutert og fått faglig påfyll. Vi ser også at behovet for disse gruppene fortsatt er stort og at vi må jobbe videre for å bedre hverdagen for unge med tinnitus. Deltakernes tilbakemeldinger viser at de har hatt utbytte av samlingene og at de ønsker mer av dette i fremtiden.