– Så løfter vi armene, høyt opp!
Treningsgruppa følger lydig instruktørens kommandoer mens Modern Talking dundrer ut av høytalerne.
Det er nesten så man blir svett bare av å se på. For på Fortsatt aktiv-timene i Trondheim er tempoet høyt. Opp med armene, ned på stolen, løfte bena og så er det opp og småløpe rundt i salen.
Men dette er ikke bare fysisk trening – her skal også de kognitive evnene få kjørt seg. Fortsatt aktiv er nemlig et lavterskeltilbud til hjemmeboende med demens eller kognitiv svikt.
Tilpasset kognitiv svikt
Konseptet er utviklet av Nasjonalforeningen for folkehelsen, og driftes nå i samarbeid med Byåsen Frivilligsentral, Enhet for fysioterapitjenester (Trondheim kommune) og Aktivitetstilbud for hjemmeboende ( Trondheim kommune). I tillegg drives konseptet i Molde og Nordre Follo, men målet er å spre tilbudet til hele landet.
– Prosjektet har vært viktig for organisasjonen fordi personer med kognitiv svikt og demens står i ekstra fare for å tape funksjon og livskvalitet. Mange opplever at de tilbudene som finnes ikke er tilpasset for personer med kognitiv svikt. Det er dermed behov for nye, tilrettelagte og kvalitetssikrede lavterskel aktivitets- og treningstilbud tidlig i sykdomsforløpet, sier prosjektleder Anette Brenden.
Forskning dokumenterer at meningsfull og stimulerende aktivitet er bra for å bremse sykdomsutviklingen ved demens. Særlig gjelder det i en tidlig fase, og da for mange hjemmeboende.
Frivillige aktivitetsvenner
Fortsatt aktiv bygger på metodikken som er utviklet i treningsprogrammet Sterk og stødig. Det er også et samarbeid med Nasjonalforeningens Aktivitetsvenn, der frivillige er sterkt involvert. På treningsgruppene er det flere aktivitetsvenner med, noe som bidrar til at deltakerne kan føle seg trygge og ivaretatt.
– Målet med prosjektet har vært å etablere treningsgrupper som fremmer fysisk aktivitet og mestring for personer med demens, hvor treningen ledes av frivillige instruktører med støtte fra frivillige aktivitetsvenner, sier Brenden.
Det sosiale er viktig
Treningstimen går mot slutten, og selv etter krevende fysiske øvelser ser deltakerne uforskammet spreke og opplagte ut. Praten går livlig på vei mot garderoben, for nå kommer dagens premie: Kaffe og nystekte vafler.
– Det sosiale er viktig, og nå fortjener vi jo en belønning, smiler en av deltakerne lurt før hun forsyner seg med et ekstra vaffelhjerte.
Dam-tur
Høsten 2019 skiftet Stiftelsen Dam navn, og i den forbindelse spurte stiftelsen alle medlemsorganisasjonene om de kunne invitere generalsekretær Hans Christian Lillehagen til et av sine favorittprosjekter.
Nasjonalforeningen for folkehelsen valgte Fortsatt aktiv-prosjektet, og Lillehagen er imponert over både prosjektet og deltakernes innsats.
– Deltakerne viste en imponerende fysisk styrke, og det er veldig hyggelig å høre at de har utbytte av både treningen og det sosiale. Dette er et lavterskeltilbud med solid faglig forankring, og det er jeg glad for at vi har vært med å bidra til, sier han.
Her kan du se alle prosjektene som skal besøkes gjennom Dam-tur:
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Hjemmeboende med demens deltar i svært få aktiviteter utenfor hjemmet. Samtidig vet vi at meningsfulle og stimulerende aktiviteter kan bidra til å bremse sykdomsutviklingen, særlig i tidlig fase. NTNU og Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker derfor å utvikle treningsgrupper for personer med demens slik at flere vil kunne delta i persontilpassede, tilrettelagte treningsgrupper, og dermed kunne fortsette å være aktive i livet etter diagnosen. Treningsgruppene vil inngå som en del av det etablerte Aktivitetsvenn-tilbudet, i samarbeid med fysioterapitjenesten og Sterk og stødig tilbudet.
Målsetting for prosjektet
Hovedmålet er å utvikle og forankre en modell for treningsgrupper som fremmer bevegelsesglede, fysisk aktivitet og trening for personer med demens og frivillige. Modellen for treningsgruppene testes ut i tre pilotkommuner. Det utvikles en veileder som gjøres tilgjengelig for andre kommuner.
Målgruppe
Målgruppen for tiltaket er hjemmeboende personer med demens og kognitiv svikt, som deltar i få eller ingen tilbud i eller utenfor hjemmet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Organisering og etablering av treningsgrupper vil testes ut i tre pilotkommuner. Deltakere fra pilotkommunene vil sammen med en prosjektgruppe delta i et utviklingsarbeid hvor kompetanse og erfaring fra alle aktører vil være av stor betydning. Planlegging av utviklingsprosjektet, gjennomføring og fortløpende evaluering vil skje i et samspill mellom prosjektgruppen og de lokale aktørene. Det utvikles en veileder for kommuner som ønsker å planlegge og igangsette treningsgrupper for personer med demens. Det utvikles også en opplæringsmodul for frivillige som ønsker å delta i treningsgruppene. I tillegg utvikles det en strategi for hvordan deltakere og frivillige skal rekrutteres. Følgeforskning er sentralt i hele prosessen, og det gjennomføres intervjuer av personer med demens/pårørende, frivillige, instruktører, arbeidsgrupper som driver Aktivitetsvenn, fysioterapitjenesten og koordinatorer i Sterk og stødig.
Fremdriftsplan for prosjektet
Det etableres en prosjektgruppe, styringsgruppe, og det rekrutteres ressurspersoner. Det arrangeres samling for pilotkommunene ved oppstart. Alle involverte, inkludert brukere og frivillige, intervjues før og etter intervensjon. Det utvikles en opplæringsmodulen for frivillige, samt en veileder for tilretteleggere av tilbudet. Opplæringsmodul og veileder revideres underveis og lanseres ved prosjektslutt. Utviklingen evalueres ved følgeforskning.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med prosjektet har vært å etablere treningsgrupper som fremmer fysisk aktivitet og mestring for personer med demens, hvor treningen ledes av frivillige instruktører med støtte fra frivillige aktivitetsvenner. Personer med kognitiv svikt og demens står i ekstra fare for å tape funksjon og livskvalitet, og det er dermed behov for nye, tilrettelagte og kvalitetssikrede lavterskel aktivitets- og treningstilbud tidlig i sykdomsforløpet. Fortsatt Aktiv er utviklet som et lavterskel gruppetreningstilbud for personer med kognitiv svikt og demens som har få eller ingen andre tilbud utenfor eget hjem. Prosjektet bygger på to etablerte tilbud, henholdsvis Aktivitetsvenn og treningstilbudet Sterk og stødig, som allerede eksisterte i de tre pilotkommunene som var med i prosjektet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Som en del av prosjektet ble det opprettet et samarbeid internt i pilotkommuner mellom arbeidsgruppene i Aktivitetsvenn, fysioterapitjenesten og ansvarlige for koordinering av Sterk og stødig. Det har blitt utviklet verktøy for arbeidsgrupper, fysioterapitjenesten og koordinatorer i Sterk og stødig som organiserte treningsgrupper for personer med demens. For eksempel innhold verktøyene hvordan aktivitetsvenner og deltakere skal rekrutteres. I løpet av prosjektet ble det rekruttert frivillige aktivitetsvenner og personer med demens og kognitiv svikt som ønsket å delta i treningsgrupper. Framfor å utvikle en ny kursmodul ble det tilrettelagt for aktivitetsvennkursing for frivillige instruktører og god informasjon for aktivitetsvenner som sikrer nødvendig kompetanse på bevegelsesglede, prinsipper for trening og øvelser i treningsgrupper for personer med demens.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20
Prosjektgjennomføring/Metode
Utviklingsprosjektet ble gjennomført i samarbeid mellom Nasjonalforeningen for folkehelsen, NTNU og tre pilotkommuner. Nordre Follo, Molde og Trondheim sa seg villig til å være pilotene, dette er kommuner hvor Sterk og stødig og Aktivitetsvenntilbudet var etablert. Det var viktig i utviklingen av prosjektet at det ble opprettet en varig struktur som sikret at treningsgrupper kan bli en permanent del av Aktivitetsvenntilbudet. Nasjonalforeningen for folkehelsen hadde hovedansvaret for å følge opp pilotkommunene i utviklingen av treningsgruppene, og sikre fremdrift. NTNU hadde ansvaret for den faglige forankringen av innholdet i treningsgruppene, og for gjennomføring av følgeforskningen. Erfaringer fra dette utviklingsprosjektet har gjort det enklere for kommuner som driver Aktivitetsvenn og Sterk og stødig å tilrettelegge for treningsgrupper for personer med demens og aktivitetsvenner.
Resultater og resultatvurdering
Basert på erfaringene som er gjort av pilotkommunene er det utviklet en veileder for hvordan tilbudet skal drives, verktøy og materiell til lokale arbeidsgrupper, samt en digital veileder for hvordan nye kommuner kan planlegge og igangsette lignende treningsgrupper for personer med kognitiv svikt og demens. Tiltros for covid-19 og strenge smitteverntiltak gjennom nesten hele prosjektperioden har alle tre kommuner klart å gjennomføre treningsperioden innen prosjektperioden. Strenge smitteverntiltak påvirket størrelsen på treningsgruppene og antall deltakere. Det var ikke mulig å arrangere treningsgrupper med flere enn 10 deltakere på grunn av nasjonale smitteverntiltak, noe som førte til at vi gjennom prosjektet kun har nådd halvparten av målgruppen vi hadde ønsket å nå.
Oppsummering og videre planer
Fortsatt Aktiv skal etter prosjektperioden inngå som en del av Aktivitetsvenntilbudet i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Oppfølging av tilbudet og videre spredning til aktuelle kommuner, vil følges opp av rådgivere som følger opp Aktivitetsvenn i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Det vil i løpet av 2022 jobbes aktivt med å spre resultatene av prosjektet til kommuner som både har Sterk og stødig og Aktivitetsvenntilbudet.