Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
HLFU får stadig henvendelser fra vår medlemsmasse om at de ikke får med seg viktige varsler og meldinger ved fare eller daglige situasjoner. At det å ha en hørselsutfordring og/eller å bruke hørselsteknisk utstyr fører til at personer ikke får ivaretatt sin personlige sikkerhet eller kan fungere optimalt i dagliglivet, er svært beklagelig. Vi vil nå å løfte det hele opp et nivå, gjennom å lage en applikasjon for smart-telefoner, som forenkler det å ha en hørselsutfordring, uavhengig av alder og bosted. Applikasjonen vil være et bidrag til tryggere, sikrere og enklere hverdag for hørselshemmede
Målsetting for prosjektet
Å utvikle en applikasjon til smart-telefoner som skal fungere som et hjelpemiddel for hørselshemmede. Applikasjonen skal varsle om farer og lyder i omgivelsene og være en bidragsyter i å forenkle hverdagen til hørselshemmede, samt forebygge mulige skader og tap av liv.
Målgruppe
Primært vil prosjektet rette seg mot personer med hørselsutfordringer, samt døve, mellom 13 – 35 år. Sekundært vil prosjektet komme alle hørselshemmede til gode
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektgruppen dannes og denne vil i første omgang skissere de behovene som finnes, hente inn anbud, velge ut og kvalitetssikre utvikler av applikasjonen.Profesjonell hjelp fra utviklere/kommunikasjonsbyrå vil hentes inn for å utvikle applikasjonen, samt se til at innholdsmessige og tekniske krav til denne typen applikasjonen er oppfylt. Utvikler vil også ha kompetanse på tilgang og spredning til ulike nedlastingsplattformer/format. Prosjektgruppen vil samarbeide tett med utvikler gjennom hele utviklingsprosessen. Utviklere vi har vært i kontakt med presiserer at utviklingen av denne typen applikasjon vil kreve grundig testing og research gjennom hele prosjektperioden, da det her er snakk om ny bruk/utvikling av teknologi. Veien til et endelig produkt vil være utviklingspreget og bestå av prøving og feiling. Flere versjoner av applikasjon vil måtte utvikles og testes før man kan tilby en ferdig og tilfredsstillende applikasjon. Det vil dannes flere testgrupper i HLFUs lokallag, som skal teste applikasjonen med tett oppfølging av prosjektgruppe og utvikler. Utvikler vil ta seg av lansering på de ulike nedlastningsplattformene, mens HLFU vil markedsføre applikasjonen gjennom egne nettsider, sosiale medier og samarbeidspartnere.
Fremdriftsplan for prosjektet
aug 19: Danne prosjektgruppe, velge utvikler sep-des: Research, gjennomgang av behov og tekniske muligheter. Workshops med utvikler. jan – des 20: Utvikling av prototype. Utprøve tekniske muligheter og begrensinger i applikasjon. Bruk av testgrupper. Jevnlig evaluering. jan- april 21: Applikasjon ferdigstilles. Design og endelig brukeropplevelse kommer på plass. Lansering og markedsføring av applikasjon. mai- aug: Evaluering/sluttrapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med prosjektet «En tryggere hverdag» var å utvikle en applikasjon som kan bidra til at unge mennesker med en hørselsutfordring som benytter hørselstekniske hjelpemidler skal kunne varsles på lik linje med normalhørende, både i forhold til farer og viktige hverdagslige lyder. HLFU får stadig henvendelser fra vår medlemsmasse om at de ikke får med seg viktige varsler og meldinger ved fare eller daglige situasjoner. Applikasjonen vil varsle bruker om dagligdagse lyder/signaler/alarmer i hverdagen som er vanskelige å høre. Budskapet med applikasjon er en tryggere, sikrere og enklere hverdag som kan bidra til å normalisere det å ha ulike typer hørselsutfordringer. Primært rettet prosjektet seg mot personer med hørselsutfordringer, samt døve, mellom 13 – 35 år. Sekundært skulle prosjektet komme alle hørselshemmede til gode, uansett aldersgruppe.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Applikasjonen er på plass, men trenger noe mer utvikling, testing og kvalitetssikring før man kan lansere den ut i befolkningen. Delmålet om å lansere og promotere applikasjonen er av den grunn ikke nådd og vi kan på nåværende tidspunkt si ikke si noe om hvilken effekt prosjektet har hatt på målgruppen. Prosjektet har allikevel ført til økt kunnskap og kompetanse hos frivillige, tillitsvalgte og ansatte i HLFU når det kommer til økt kunnskap og utvikling av ny teknologi, samt organisering og styring av prosjekter i denne størrelsesorden.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet hadde oppstart i august 2019 og var toårig. Prosjektgruppen ble dannet og etter nøye vurderinger ble Ways AS valgt som utvikler. Prosessen startet opp raskt etter signering av kontrakt og man rakk å avholde en fysisk workshop med utviklerne i mars 2020 før landet stengte ned grunnet coronaviruset. All møtevirksomhet ble detter flyttet over på digitale møteplasser og slik ble det ut hele prosjektperioden. Utviklingen har vært en lang prosess som har krevd grundig testing fra utvikler, prosjektgruppe og frivillige testere, da det var er snakk om ny bruk og utvikling av teknologi. Veien til et endelig produkt har vært utviklingspreget og bestått av prøving, feiling og testing. I tillegg ble pandemien en utfordring når det kom til fysiske samlinger med testerne og i forhold til selve testingen. Applikasjonen trenger også en stor database med forhåndslagrede lyder for å kunne fungere så nøyaktig som mulig. Denne basen tar det tid å bygge opp. I januar 2021 hadde vi klart å teste nok til at var alle småfeil var luket bort og applikasjonen var klar til å kunne lastes opp på plattformene til Apple og Google.
Resultater og resultatvurdering
HLFU hadde høye ambisjoner i dette prosjektet og vi visste at veien mot målet kunne være krevende. Vi har fått erfare at det å utvikle en applikasjon kan være en lang og utfordrende prosess, spesielt siden denne applikasjonen hadde en del tekniske kvaliteter som måtte på plass før den kunne fungere best mulig. Prosjektgruppen mener man har lykkes godt med prosjektet, selv om vi ikke har fått lansert applikasjonen enda. Vi har fått en applikasjon med de nødvendige tekniske kravene og som vi vet fungerer.
Oppsummering og videre planer
Hovedmålet vårt er nådd og utviklingsarbeidet fortsetter frem til lansering selv om prosjektperioden er over. Etter endt prosjektperiode har vi i samarbeid med utvikler fått på plass en nettside for innsamling av lydfiler. Kampanjesiden lydbidrag.no ble lansert i juli og håpet er at man ved årsslutt har et stort nok materiale til å kjøre sluttester og lansere. HLFU vil sette av midler til sluttføringen og lansering er satt til mars 2022. HLFU vil aktivt promotere applikasjonen og sikre videre drift.