Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Matvarer inneholder variert mengde av ulike næringsstoffer som pasienter med kronisk nyresykdom har problemer med å skille ut. Dette gjør at kosten til nyrepasienter utgjør en vesentlig del av den forebyggende behandlingen. Kostholdsråd for pasienter med kronisk nyresykdom skiller seg fra kostholdsrådene til den generelle befolkningen. Behovet for bedre informasjon om kosthold blant nyrepasienter er skrikende. Alle restriksjonene i matveien gjør at mange medlemmer er helt i villrede. I tillegg er helsetilstanden til nyrepasienter ofte betydelig redusert.
Målsetting for prosjektet
Overordnede mål: • Bedre helse blant kronisk nyresyke • Færre kronisk nyresyke som må ha dialyse eller transplantasjon • Øke medlemsmassen til LNT Delmål: • Bedre tilbud til medlemmer • Økt tilfredshet blant medlemmer • Økt trafikk inn på nettsiden
Målgruppe
Målgruppen er i prinsippet samtlige mennesker med kronisk nyresykdom i Norge. Ifølge Store medisinske leksikon dreier det seg om 500 000 mennesker.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
500000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Oppstart er planlagt til august 2020. Ernæringsfysiolog skal jobbe fram oppskrifter som har et godt utgangspunkt for å være innenfor restriksjonene for nyrepasienter. Dette inkluderer å komponere oppskrifter, beskrive fremgangsmåte og næringsberegne dem spesielt med tanke på proteiner, kalium, fosfat og salt. I tillegg innebærer det å handle råvarer, lage rettene og ta bilder. Ettersom det er ulike restriksjoner for de ulike stadiene i nyresykdommen, skal ernæringsfysiolog jobbe med at oppskriftene kan tilpasses og justeres. Når oppskrifter, fremgangsmåter for matlagingen og bilder er på plass, gir vi dette materialet til IT-leverandør Coretrek. Løsningen skal være logisk og brukervennlig. Det vil være fordelaktig for alle brukere, og kanskje særlig for de eldste, som utgjør en betydelig del av LNTs medlemsmasse. LNT vil ha løpende dialog med Coretrek underveis, frem til de viser oss en pilot. Da spiller vi inn våre preferanser, før Coretrek foreslår en endelig løsning. Målet er å lansere kokeboken innen februar 2021.
Fremdriftsplan for prosjektet
August 2020: Oppstart med planleggingsmøte med arbeidsgruppa August 2020 – oktober 2020: Planlegge oppskriftene, lage rettene og klargjøre for publikasjon Oktober 2020 – november 2020: Sende inn materialet til Coretrek November 2020 – desember 2020: Få pilot av Coretrek Desember 2020 – januar 2021: Justeringer av piloten Februar 2021: Lansering av kokebok
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen for prosjektet var å utvikle en kokebok som inneholdt oppskrifter for kronisk nyresyke og transplanterte. Kronisk nyresykdom er en tilstand der nyrene mister evnen til å filtrere avfallsstoffer og overflødig væske fra blodet. Matvarer inneholder ulike næringsstoffer som kornisk nyresyke har utfordringer med å skille ut, og det er derfor ikke like lett for vår medlemsgruppe å følge de generelle kostholdsrådene fra helsemyndighetene i Norge. Videre er det forskjellige kostholdsråd i de ulike stadiene av nyresykdommen, og dette prosjektet hadde derfor som mål å utvikle oppskrifter som er tilpasset de ulike sykdomsstadiene til kronisk nyresykdom. Prosjektets overordnede målgruppe er alle personer i Norge som er rammet av kronisk nyresykdom. Videre er kokeboken et tilbud til LNTs medlemmer, som snevrer inn målgruppen noe.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Evaluering av hovedmålsettingene har vist oss at LNT har fått flere medlemmer grunnet kokeboken. Etter lansering opplevde vi stor pågang, og flere meldte ifra om at de ønsket medlemskap i LNT for å få tilgang på kokeboken. De to andre hovedmålene i prosjektet er det vanskeligere å vise noe resultat på enda, men kokeboken har hatt en viktig plass i LNTs handlingsplan for 2019 – 2021 og 2021 – 2023, og vi kommer til å fortsette å utvikle kokeboken slik at mennesker med påbegynnende nyresykdom får verktøy til å bremse utviklingen og potensielt unngå dialysebehandling og transplantasjon. Videre viser evalueringen av delmålene at LNT har utviklet et medlemstilbud som er populært blant vår pasientgruppe og vi har hatt mye trafikk på nettsiden etter lansering. I tillegg har LNT inngått en avtale med klinisk ernæringsfysiolog Grethe Wang, om å utvikle kokeboken og legge ut nye oppskrifter flere ganger i året.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektgruppa besto av organisasjonskonsulent Marit Lundberg, kommunikasjonsansvarlig Jon Anker Lisberg Sarpebakken og klinisk ernæringsfysiolog Grethe Wang. Ved tildeling av midler 15. juni 2020 tok vi opp kontakten med Grethe Wang og avtalte et prosjektgruppemøte i august. Grunnet koronapandemien var det ikke mulig å få til fysiske møter, og vi måtte derfor gjennomføre alle møtene digitalt. I løpet av høsten 2020 planla vi utformingen av kokeboken og kartla hvordan vi skulle dele oppskriftene opp slik at de passer for tre sykdomsbilder som våre pasienter ofte må gjennom. Vi innså fort at vi måtte utsette dato for lansering, og på høsten 2020 satt vi ny dato for lansering til august 2021. Grunnet utfordringer i arbeidet som følge av koronapandemien, ble prosjektet utsatt ytterligere. Og endelig lansering av kokeboken ble satt til slutten av februar 2022.
Resultater og resultatvurdering
I løpet av prosjektperioden opplevde vi stor interesse rundt kokeboken blant våre medlemmer. Det merket vi spesielt da vi måtte utsette lanseringen flere ganger, og vi fikk stadigvekk henvendelser fra medlemmer som ønsket å vite når kokeboken var klar for lansering. Dette styrket vårt inntrykk om at kokeboken var et viktig og etterlengtet medlemstilbud. Ved lansering av kokeboken fikk vi tilbakemeldinger fra folk som ønsket tilgang til kokeboken. Dette førte til at flere meldte seg inn i LNT. Vi har også fått gode tilbakemeldinger om kokeboken fra medlemmer. Undersøkelser i etterkant av lansering viser at medlemmer er fornøyd med kokeboken, og synes det har blitt lettere å ta de riktige helsefremmende og forebyggende valgene. Videre har vi fått kommentarer fra noen medlemmer som skulle ønske at kokeboken fantes i brosjyreformat, da de ikke er komfortable med digitale løsninger. Vi kommer derfor til å se på muligheten til å utvikle trykte versjoner av kokeboken til de som ønsker det.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har vært en viktig brikke i LNTs forebyggende arbeid. Kronisk nyresykdom er i stor grad en livsstilssykdom, og riktig kosthold kan bremse utviklingen, som igjen kan føre til at færre personer i Norge må i dialyse og bli transplantert. LNT viderefører prosjektet etter prosjektslutt, og vi arbeider jevnlig med å oppdatere oppskriftene og utvikle nye oppskrifter i samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog Grethe Wang. Vi ser også på muligheten til å utvikle noen trykte utgaver av kokeboken.