Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ketogen diett kan være krevende å stå på, og kravene til regning kan utgjøre en barriere for de med kognitive problemer. Mange som står på dietten spiser lite variert fordi det er vanskelig å sette sammen nye måltider. Epilepsiforbundet og SSE ønsker nå å prøve å lage en ny metode for å stå på dietten uten regning. Vi kaller metoden EasyKeto, og vil utvikle den i et prøveprosjekt hvor vi lærer opp 10 pasienter i metoden og samler erfaringer om opprettholdelse av ketose og praktisk nytte i hverdagen. Om vi finner at metoden virker, vil vi søke om å utvide uttestingen i en nytt prosjekt.
Målsetting for prosjektet
Å utvikle en metode for å lære pasienter å spise ketogen kost gjennom enkle instruksjoner og uten at de behøver å regne.
Målgruppe
Målgruppen er personer med epilepsi og milde kognitive vansker som bruker ketogen diett som behandling.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
10
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil kjøpe ut ernæringsfysiolog Magnhild Kverneland i 20 % stilling i 9 måneder for å utvikle metoden. Kverneland har skrevet sin ph.d. på ketogen diett hos voksne, og regnes som en internasjonalt ledende ekspert på feltet. Metoden utvikles i første prosjektmåned, og så vil 10 pasienter få opplæring. Hver pasient får en felles matvareliste som viser varer som kan byttes mot hverandre. De får også en individuell måltidsplan som er basert på deres eksisterende matvaner/preferanser. Vi vil inkludere nye pasienter i fire omganger fra mars til august. Etter kursing går pasientene hjem og prøver ut metoden der. Kverneland vil ha jevnlig kontakt med pasientene for å hjelpe med utfordringer så fort som mulig. Pasientene kommer tilbake til SSE på oppfølgingsbesøk etter 4 uker, og får gjort evt. justeringer der. Kursing av nye pasienter tilpasses fortløpende i lys av erfaringene. I september starter evaluering, og pasientene får spørreskjema og telefonsamtale fra Kverneland for å samle erfaringer. Basert på disse erfaringene avgjøres om det skal søkes evt. videreføring og utvidelse av prosjektet. I april deles erfaringene gjennom artikler rettet både mot pasienter og fagpersoner.
Fremdriftsplan for prosjektet
Februar: Utvikling av rammeverk. Mars: Inkludering av første pasienter. Nye inkluderes t.o.m. august. April: Første 4-ukerskontroll. Justering av diett og endringer av kurs gjøres fortløpende. September: Sluttevaluering. Pasienter mottar spørreskjema og blir oppringt av Kverneland. Evt. videreføring avgjøres. Oktober: Artikler til Epilepsinytt, epilepsi.no og Norsk Tidsskrift for Ernæring.