Enten man bare vil slappe av i sofaen, spille spill, lage mat eller mekke mc er det et tilbud på Tilbakeføringssenteret i Stavanger. Senteret er et tilbud til tidligere straffedømte, og det er helt gratis.
Men det er langt fra bare en sosial møteplass. Her skal det nemlig samles en rekke ulike aktører under samme tak. Blant annet jurister, pårørendeorganisasjoner, kriminalomsorgen og andre aktører som de naturligvis er i dialog med etter endt soning.
Målet er å gi et godt tilbud til dem som har sittet inne, og som nå skal tilbake til samfunnet. Dette vil forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet, samt skape sosial inkludering og forebygge utenforskap. Senteret skal også bidra til mestring, sosial deltakelse og deltakelse i arbeidsliv.
– Dette er et så viktig prosjekt fordi vi samlokaliseres så mange aktører under samme tak sånn at deltakerne slipper å gå fra A til B. De får alt her i dette huset, sa prosjektleder Ingrid Neteland til Rogalands Avis, da senteret åpnet i september 2022.
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Etter 5 års drift har vi sett at noe av utfordringen for våre deltagerne er å holde kontakt med mange ulike hjelpeorganisasjoner og rådgivere inne helse, økonom, sosiale tilbud og juss. De kan også ha andre utfordringer som å holde kontakt med egne barn, eller at de selv ikke kommer seg ut i arbeid og får struktur på hverdagen. Vi ser viktigheten av å samlokalisere aktørene under ett tak der deltagerne kan få enklere tilgang til eksisterende tiltak for å få overgangen til et godt liv så bra som mulig.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen er å gi deltagerne bedre og mer samordnede tjenester ved å samle flere tilbud under samme tak. Dette vil forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet samt skape sosial inkludering og forebygge utenforskap. Dette vil også bidra til mestring, sosial deltakelse og deltakelse i arbeidsliv.
Målgruppe
Straffedømte som ønsker å leve et liv som ikke er styrt av rus og kriminalitet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Invitere inn eksisterende og nye samarbeidsaktører fra både frivillige, private og offentlige instanser som jobber for å sikre livskvalitet for målgruppen. Lokale samarbeidspartnere og NES Stavanger vil sikre innhold av tilbudet og finansiering av tilbakeføringssenteret på sikt. Eksempler på eksterne samarbeidsaktører som har sagt seg villig til å ha faste kontordager på kveldstid er Stavangeradvokatene, Se Meg Barn som pårørende, Finansrådgivere, Mestringsenheten Sandnes Kommune og Friomsorgen. Et åpent hus hvor frivillige som er på «vakt» er tilgjengelige, med en felles kafe som et naturlig samlingspunkt for deltakere, frivillige og samarbeidspartnere.
Fremdriftsplan for prosjektet
2022: Hovedsakelig oppussing, sikre flere samarbeidsaktører og fortsette ordinær aktivitet. 2023: Innkjøp av nødvendig utstyr, innflytting av leietakere i første etasje og åpning av senteret februar 2023. Oppstart av kafe og samling av eksisterende aktivitets- og tjeneste tilbud fra Røde Kors og samarbeidsaktører. Rekruttering og opplæring av nye frivillige for å sikre nok bemanning ved økt deltakelse vil starte i 2022 og fortsette i 2023.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Røde Kors Nettverk etter soning (NES) ble etablert i 2004 og tilbyr aktiviteter for straffedømte som ønsker å leve et liv som ikke er styrt av kriminalitet og rus. Flere levekårsundersøkelser og rapporter viser at innsatte har større utfordringer enn normalbefolkningen innen oppvekst, fysisk og psykisk helse, rus, arbeid, utdanning, bolig, økonomi og relasjoner. Etter 5 års drift i Stavanger har vi sett at våre deltagerne har store utfordringer med å holde kontakt med mange ulike hjelpeorganisasjoner og rådgivere. Vi ser viktigheten av å samlokalisere aktørene under ett tak der deltagerne kan få enklere tilgang til eksisterende tiltak. Målsettingen er å gi deltagerne bedre og mer samordnede tjenester ved å samle offentlige, private og frivillige tilbud under samme tak, gjennom å etablere et tilbakeføringssenter i Stavanger. Dette vil bidra til å forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet samt skape sosial inkludering og forebygge utenforskap.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Virkningen av samlokaliseringen er god. Vår observasjon er at våre deltakere benytter seg aktivt av flere av våre tilbud, i en rekkefølge de selv velger. Denne medbestemmelsen er med å forsterke deres egeninnsats til å gjennomføre programmene, parallelt med økt sosial deltakelse. Vi ser at tilfriskningen er absolutt hos flere av våre deltagerne. Deltakerne får selv invitere offentlige og private aktører til formelle og uformelle samtaler til Tilbakeføringssenteret. Eksempler på aktører er NAV, Friomsorgen, Psykologer, gjeldsrådgivere og jurister osv. Tilbakemeldingen er at deltakerne opplever det som forutsigbart og trygt å ha samtalene her på huset og fint og invitere «hjem». Våre samarbeidspartnere opplever også at samlokaliseringen fungerer godt, og vi ser at det gir alle aktører enklere tilgang på målgruppen, økt oppmøte på avtaler mellom bruker og aktør, samt økt erfaringsutveksling mellom samarbeidsaktørene gjennom både i formelle og uformelle møtepunkter.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200
Prosjektgjennomføring/Metode
Tilbakeføringssenteret bidrar til tilhørighet, sosial integrasjon, mestring og hjelp til vanskelige samtaler, å få ryddet i økonomien, juridisk hjelp, samt bistand til å knytte gode relasjoner med barna og familiene ved hjelp av de eksterne samarbeidspartnerne våre. Deltakerne benytter seg nå av økonomisk rådgivning, arbeidstrening, hjelp til å få en fast jobb, sosiale aktiviteter og juridisk hjelp. I tillegg er det et trygt sted å være, hvor deltakerne inviterer friomsorgen, NAV eller advokat til samtale i egne rom på huset sammen med en frivillig om ønskelig. Målet med senteret var ikke at Røde Kors skulle stille med alt av tilbud, men bruke en samarbeidsmodell som inviterer inn relevante aktører som jobber mot denne målgruppen og slik har det blitt. Dette er også et faglig fellesskap der vi har fagkvelder og skaper et miljø der de samarbeidsaktører, frivillige og deltagerne treffes.
Resultater og resultatvurdering
Tilbakeføringssenteret er etablert har blitt et samlingspunkt for deltakerne våre. Senteret bidrar til sosial inkludering og tilhørighet, i tillegg til at de får hjelp til relasjonsbygging, arbeid, gjeldshåndtering, juridisk m.m. Resultatene av våre konkrete målsettinger: • Etablert et tilbakeføringssenter i Stavanger, tilpasset brukerens behov • Åpningsdager: alle hverdager, merkedager, annenhver lørdag & v/initiativ • 9 samarbeidspartnere som gagner målgruppen, både offentlige, ideelle & private aktører • 130 unike deltakere har benyttet seg av senteret • 12 deltakere har fått hjelp med gjeld og økonomi • 150 unike deltakere har benyttet de sosiale aktivitetene • 8 deltakere har fått gratis juridisk hjelp • 20-30 pers på lunsj 5 dager/uke • 25 pers på pizzakvelder annenhver lørdag • 22 deltakere har fått bistand til å få kontakt med egne barn • 22 deltakere har kommet i fast lønnet arbeid • 150 deltakere har vært i arbeidstrening • Økt fra 70 til 85 aktive frivillige
Oppsummering og videre planer
Prosjektet videreføres, og Tilbakeføringssenteret i Stavanger er blitt en suksess. Nettverk etter soning i Stavanger Røde Kors vil arbeide hver dag for at deltagerne våre skal ha et godt liv og oppleve mestring. Våre planer videre er å bli enda bedre på det som allerede fungerer og levere kvalitet som styrker deltakernes tro på å komme tilbake til samfunnet. Vi er nå 7 ansatte tilknyttet Tilbakeføringssenteret, som bistår med å fasilitere for et godt tilbud for deltakerne, koordinere frivillige, og sørge for å tiltrekke oss enda flere relevante aktører.