Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Funksjonshemmede er sterkt underrepresentert i mediebildet. Dette har bedret seg de siste årene, blant annet med bedre dekning av blant annet paraidrett på TV. Men fokuset har ofte vært på ekstraordinære prestasjoner, og måten funksjonshemmede har blitt fremstilt på har ikke alltid bidratt til å gjøre skillet mellom «oss» og «dem» mindre. Mye av fremstillingen har også blitt gjort av aktører som ikke selv representerer funksjonshemmede. Vi trenger fortellinger og rollemodeller som bidrar til å gjøre funksjonshemmede bedre inkludert som «en av oss» av majoriteten og gi unge gode rollemodeller.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å fortelle historien om Jesper og nå ut til et bredt publikum. Vi tror at denne historien kan bidra til mer inkludering, mangfold og toleranse ovenfor funksjonshemmede i det norske samfunnet og at mange unge funksjonshemmede får en viktig rollemodell som skaper selvtillit.
Målgruppe
Effektmålgruppe: Funksjonshemmede i Norge, primært barn og unge funksjonshemmede. Produktmålgruppe: Alle i Norge som kan se filmen
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1000000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet har som mål å styrke et dokumentarfilmprosjekt som allerede er igangsatt med frivillig innsats. Aktiviteten vi søker om støtte i dette prosjektet er å videreutvikle prosjektet som en del av den totale finansieringen og å styrke brukermedvirkningen gjennom samarbeid med Unge Funksjonshemmede. Det vi søker om støtte til er: • Reisekostnader for siste opptak i juli-september 2022 for opptaksteamet • Etterarbeid for å gjøre filmen universelt tilgjengelig med undertekster, synstolk, tegnspråktolk i bildet • Styrke redaksjonen gjennom samarbeid med Unge Funksjonshemmede for å få innspill og tilgang til et nettverk som kan hjelpe oss å gjøre gode redaksjonelle vurderinger på underveis • Bidra til å formidle og synliggjøre filmen for prosjektets effektmålgruppe, det vil si unge funksjonshemmede i Norge • Bidra til å markedsføre og synliggjøre filmen i det generelle mediebildet og mot et generelt publikum i Norge
Fremdriftsplan for prosjektet
Opptak har pågått siden våren 2021 og fortsetter tom 09/2022. Etterarbeid fram til 10/2022. Lansering og distribusjon i tidsrommet november 2022 – januar 2023. Universell utforming produseres og implementeres i september og oktober 2022. Markedsføring, promotering og formidling av prosjektet vil være en pågående prosess gjennom hele prosjektperioden.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Vi ønsker å fortelle historien om Jesper og nå ut til et bredt publikum. Vi tror at denne historien kan bidra til mer inkludering, mangfold og toleranse ovenfor funksjonshemmede i det norske samfunnet og at mange unge funksjonshemmede får en viktig rollemodell som skaper selvtillit. Effektmålgruppe: Funksjonshemmede i Norge, primært barn og unge funksjonshemmede. Produktmålgruppe: Alle i Norge som kan se filmen. Bakgrunn: Et filmdokumentarprosjekt om Jesper Saltvik Pedersen som har vunnet gull både i VM og Paralympics i paralpint ble igangsatt som et frivillig prosjekt med støtte fra Stiftelsen VI og produksjonsselskapet Supervisuell. Dette prosjektet hadde kommet ganske langt, men stoppet opp. Vi ønsket å fullføre produksjonen i samarbeid med Unge Funksjonshemmede for å lage filmen ferdig og i en universell utforming, med mål om visning på TV.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Filmen oppfylte det grunnleggende målet for produksjonen: en film som viser funksjonshindrede som seriøse idrettsutøvere, og som kan være inspirerende for andre unge funksjonshindrede samtidig som man reduserer fordommer blant seere som ikke har funksjonshindre. Men siden vi ikke fikk TV-visning, fikk vi mindre effektmåloppnåelse enn vi hadde håpet på. Likevel er filmen nå publisert på Tegn.TV og TV2 Elevkanalen, og Tegn.TV tar ansvar for videreføring gjennom å vedlikeholde publisering i overskuelig framtid. Filmen vil være fritt tilgjengelig og aktuell både som et innblikk i paraidrett men også som et godt eksempel på god universell utforming av film i mange år framover. Det er svært få filmer som kun eksisterer i en fullt tilgjengelig versjon – med tegnspråktolk, synstolk, samt undertekster som også formidler lydbeskrivelser og synstolk. Filmen vil fortsette å ha en effekt og bli sett av flere i lang tid framover.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
2000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført som et dokumentarfilmprosjekt. Tidlig i prosessen inngikk vi et samarbeid med mediebedriften Fabelaktiv på Hamar, som har mange års erfaring med å gjennomføre TV-prosjekter (bl.a. «Ål inn»), og planen var å utvikle Jespers Vei-prosjektet til et NRK-dokumentarprosjekt. Vi kom langt i denne prosessen, men dessverre ønsket ikke hovedpersonen å gå videre med konseptet som Fabelaktiv ville utvikle. Da måtte Supervisuell fullføre produksjonen basert på det opprinnelige konseptet, og det gjorde at vi ikke fikk utviklet prosjektet tilstrekkelig til at NRK ville vise filmen. Dette fremgår også av avslagsbegrunnelsen fra NRK som er vedlagt i sluttrapporten. De siste opptakene ble gjort høsten 2024, og filmen ble publisert romjulen 2024.
Resultater og resultatvurdering
Vi er tilfreds med det konkrete resultatet i form av filmen som nå er publisert, men det er synd at vi ikke fikk videreutviklet dette til et TV-prosjekt. Da ville vi ha oppnådd en sterkere effekt. Men filmen fremstår som et godt eksempel på en tilgjengelig film, og det finnes svært få norske filmer som er like tilgjengelig og som også KUN finnes i en slik versjon. Dette er også et viktig poeng med prosjektet, og siden Tegn.TV viderefører ansvar for distribusjon og vedlikehold, vil prosjektet fortsette å ha effekt og filmen vil bli sett i mange år framover. NB: Når filmen ble lansert i romjulen 2024, var det en liten teknisk glipp i masterfilen som ble oppdaget i ettertid. Det var noe støy i bildet av tegnspråktolken, antageligvis noe vanlige seere ikke ville lagt merke til, men Tegn.TV byttet likevel ut filmen med en oppdatert versjon 21. februar 2025, og derfor ser man dette som publiseringsdato på YouTube-kanalen til Tegn.TV og et lavere avspillingstall enn originalen.
Oppsummering og videre planer
Tegn.TV vil videreføre prosjektet med å distribuere/vedlikeholde filmen på nettkanalen, og i samarbeid med andre distributører som f.eks. TV2 Elevkanalen. Filmen er et godt eksempel på hvordan film kan gjøres tilgjengelig for mange i en og samme versjon av filmen. Vi samarbeidet med MediaLT med synstolking og Tegnsatt for underteksting, og alle har fått verdifull faglig erfaring gjennom prosjektet, fordi det har ikke vært så ofte at fagmiljøer innen tegnspråk, synshemming og underteksting samarbeider direkte i samme film. F.eks er undertekstene mer inkluderende enn «vanlig» TV-teksting.