Hodebra – bedre – best! abc for god psykisk helse i frivilligheten i Trøndelag

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Pandemien har medført et tilbakeslag for frivilligheten, med reduserte fritidstilbud, færre sosiale arenaer og vedvarende frafall i medlemsmasse. Samtidig har ensomhet og psykiske helseplager økt i befolkningen, noe som vil sette varige spor i lang tid framover, og de unge er mest utsatt (HUNT). Vi har nå et stort behov for å mobilisere frivillig sektor for å inkludere flere grupper i inn i fellesskapet, øke sosial bærekraft og styrke den psykisk helsen i befolkningen. Røde Kors inviterer nå robuste aktører i frivilligheten i Trøndelag til samskaping for å finne nye svar på komplekse samfunnsfloker som utenforskap og psykisk uhelse, og vil styrke frivillighetens innsats i dette. Inspirert av radikal innovasjon vil vi tenke nytt omkring egne praksiser med utgangspunkt i rotårsaker til utenforskap, og utvikle løsninger og bærekraftige systemer i frivillig virksomhet. Dette vil også styrke sektoren som partner i tverrfaglig samarbeid med andre, med mål om å bidra til å gode møteplasser og inkluderende lokalsamfunn. Satsingen bygger på folkehelsesatsingen Hodebra – for livskvalitet og god psykisk helse i Trøndelag, der Røde Kors har vært prosjekteier for en treårig regional forebyggende innsats i samarbeid med 49 partnerorganisasjoner i Folkehelsealliansen i Trøndelag.

Aktivitet/tiltak/metode

Mål: Etablere et nettverkssamarbeid av robuste aktører i frivillig sektor i Trøndelag for å utforske og finne fram til bærekraftige praksiser, for økt inkludering og fremme psykisk helse i befolkningen. Metode og prosess: Det etableres et nettverk av 4 større frivillige organisasjoner i Trøndelag som deltar i en innovasjonsprosess gjennom verksteder og nettverkssamarbeid vår og høst 2023. Metoden er inspirert av systemorientert designmetodikk og bygger på tre fokusområder: 1. skape en felles forståelse av nåsituasjonen 2. se og snakke om komplekse sammenhenger og årsaker 3. finne ut hva som fungerer, hvor glipper det, og hvordan vi kan bygge på gode praksiser som fungerer. Ut fra dette skal vi samskape om nye bærekraftige løsninger for økt inkludering. Utviklingsprosessene i prosjektet skal knyttes til kjerneaktivitetene i organisasjonene, og videreutvikle disse. En ønsker gjennom dette å styrke frivilligheten i partnersamarbeid med offentlig sektor, gjennom å bygge kunnskap, kapasitet og profesjonalitet. Hver deltaker-organisasjon skal også velge et prioritert fokusområde i perioden, som fremmer inkludering i praksis. Samlet skal disse favne: – kunnskapsledelse for økt inkludering i frivilligheten – fasilitering av inkluderende møteplasser for å rekruttere nye brukergrupper – prossessverktøy og informasjonstiltak Målgruppen er befolkningen i Trøndelag. Prosjektet har innsatser på organisasjons- og individnivå: Målgruppe 1: Frivillige organisasjoner (nettverkssamarbeid) Målgruppe 2: Frivillige Prosjektet evalueres ut i fra måloppnåelse, erfaring fra prosess og hvor anvendbar testproduksjonene vurderes å være i frivilligheten. Forventede utfordringer er å skape tilstrekkelig prioritet av utviklingsarbeidet i nettverket. Dette forbygges gjennom gode innledende samtaler og avklaringer omkring forventninger, roller, forforståelse og prosess. Forøvrig etterstrebes god prosjektledelse og en åpen prosess med løpende god kommunikasjon til alle deltakere.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Røde Kors har lang erfaring fra å bidra til å styrke lokalsamfunn og avhjelpe utsatte grupper i samfunnet. Røde Kors har i rapporten Verdenssamfunnet på prøve (2021) påpekt at de største humanitære behov i Norge i dag er knyttet til psykisk helse og utenforskap. Gjennom de tre siste årene har Røde Kors i Trøndelag også hatt prosjektledelsen for den regionale folkehelsesatsingen Hodebra, ABC for god psykisk helse og livskvalitet i Trøndelag. Dette i regi av nettverket Folkehelsealliansen i Trøndelag, bygget på det kunnskapsbaserte konseptet ABC, for mental sunnhet (hodebra.no). På bakgrunn av dette ser Røde Kors et behov for å utforske hvordan frivillig sektor kan styrke sin innsats for økt inkludering og psykisk helse gjennom å forsterke dette i sin kjerneaktivitet. Primært bør dette skje gjennom å innovere egen praksis og bygge kunnskap og kapasitet om faktorer som fremmer inkludering og økt psykisk helse. Røde Kors vil nå samarbeide med sentrale aktører fra frivillig sektor i Trøndelag, tenke nytt og samskape for å finne nye svar på komplekse samfunnsfloker, som det å fremme psykisk helse i befolkningen. De positive virkninger av prosjektet: – Økt kunnskap om faktorer og prosesser som fremmer inkludering og god psykisk helse gjennom deltagelse i frivillig aktivitet. – Utvikling av nye praksiser i frivilligheten som fremmer inkludering og psykisk helse med utgangspunkt i frivillighetens kjerneaktiviteter – Utvikle systemer for forebygging av ensomhet og utenforskap på kort og lang sikt. – Frivilligheten bygger nettverk for samskaping og tjenesteutvikling for frivillig virksomhet – for å svare på behov i samfunnet, og styre frivilligheten for partnersamarbeid med andre. – Utvikling av prosessverktøy og opplæring i frivillige organisasjoner, som kan brukes av alle

Plan for gjennomføring

Oppstart prosjekt og rekruttere partnere, ansvarlig: prosjektleder. Partnerne forplikter seg til egeninnsats i prosjektet og deltakelse gjennom hele prosjektperioden. Oppstartmøte: prosjektleder. Partnere blir kjent med hverandre og prosessen. Kartlegger forforståelse, forventninger, rammer, roller, behov og felles kjøreregler for partnersamarbeid, samhandling og forventet produksjon. Valg av fokusområder for innovasjonsprosesser: Kontaktpersoner i partnerorg. Partnerne velger fokus for ønsket innovasjonsområde i egen organisasjon. Disse fokusområdene danner grunnlaget for det videre utviklingsarbeidet i prosjektet, ledet av arbeidsgruppen og prosjektleder. Utvikle og gjennomføre innovasjonsverksted: prosjektleder m/arbeidsgruppen. Planlegge og gjennomføre innovasjonsverksted med partnerorganisasjonene i prosjektet med ledelse, frivillige, tilretteleggere og brukere. Design Sprint, Open Space eller Framtidsscenarier kan være aktuelle verkstedsmodeller. Nye og nyttige løsninger testes i partnerorganisasjonene: kontaktpersoner i partnerorganisasjonene. Fokusområdene rammes inn med åpne problemstillinger (basert på rotårsaker til valgte utfordring) som legges til grunn for utforsking og samskaping i innovasjonsprosesser. Brukerens behov er i fokus. Formålet er å utvikle og implementere nye kreative løsninger (nytt og nyttig) som forbedrer organisasjonenes praksis (prosesser, produksjoner), for å fremme inkludering og psykisk helse, med utgangspunkt i kjerneaktiviteter. Prosessen bygger på smidig tankesett som fremmer trygge rammer for samhandling, bruk av deltakernes kompetanse, kunnskapsbygging og løpende levere verdi og nyttige løsninger for partnerne. Sammenfatte erfaringer: arbeidsgruppe. Strukturell sammenligning av resultater. Sluttrapport: prosjektleder.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Prosjektet ble initiert for å møte det økende behovet for å mobilisere frivillig sektor til å inkludere flere grupper i fellesskapet. Dette for å styrke sosial bærekraft og god psykisk helse i befolkningen. Røde Kors ønsket å invitere aktører fra frivilligheten i Trøndelag til et samarbeidsprosjekt om dette. Målet har vært å finne nye løsninger på komplekse samfunnsutfordringer som utenforskap og psykisk uhelse. Planen har vært å etablere et nettverk av solide aktører i frivillig sektor i Trøndelag for å utforske og utvikle bærekraftige praksiser som fremmer inkludering og forbedrer psykisk helse i befolkningen. Dette skulle skje gjennom en innovasjonsprosess med nettverkssamarbeid og verksteder i perioden høsten 2023- våren 2024. Prosessen har fokusert på tre hovedområder: 1. Skape en felles forståelse av nåværende situasjon (utenforskap og ensomhet) 2. Utforske og diskutere komplekse sammenhenger og årsaker. 3. Legge grunnlag for å videreutvikle praksiser for å finne nye bærekraftige løsninger som fremmer økt inkludering. Det har også vært ønskelig å styrke frivilligheten i partnersamarbeid med offentlig sektor, gjennom å bygge kunnskap, kapasitet og profesjonalitet. Endring av praksis skulle ta utgangspunkt i kjerneaktiviteter og videreutvikle disse gjennom kunnskapsbygging, prosessverktøy og informasjonstiltak. Målgruppen har vært frivillige organisasjoner, og videre gjennom deres aktivitet; tilretteleggere og brukere.

Gjennomføring

Gjennomføringen av prosjektet gikk stort sett som planlagt, men med noe avvik knyttet til tidsramme og framdrift. Det ble etablert en intern prosjektgruppe i vertsorganisasjonen som planlagt, med prosjektlederansvar for perioden. Det ble rekruttert frivillige aktører fra frivilligheten i Trøndelag i samarbeid med Folkehelsealliansen i Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune avd. frivillighet. Alle ble invitert til en første samling som også ble koordinert opp mot pilot for folkehelsekampanje i Trøndelag, der Røde Kors inngår som samarbeidspartner med ansvar opp mot frivillig sektor. Det har vært gjennomført 3 fysiske samlinger og 5 nettverksmøter, herav en samling med vekt på å bygge relasjoner for bred samskaping. Det ble valgt en arbeidsgruppe med representanter fra: Nasjonalforeningen for folkehelsen, Diabetesforbundet i Trøndelag, Klæbu Frivilligsentral, Voksenopplæringsforbundet, Livsglede for eldre og Røde Kors i Trøndelag. Prosjektet er basert på samskapingsprosesser der frivillige organisasjoner utvikler seg gjennom nettverkssamarbeid. Det tok lengre tid enn forventet å rekruttere til prosjektet og deretter gjennomføre utviklingsprosesser og realisere produksjoner.

Resultater og virkninger

Det er gjennomført nettverkssamlinger og tiltak med frivillige organisasjoner for å bygge kunnskap og kapasitet på temaet utenforskap og inkludering. Dette har bidratt til ny kunnskap og økt bevissthet i frivilligheten om betydningen av å ta ansvar og tenke nytt omkring egen praksis for å utvikle bærekraftige løsninger i frivillig virksomhet, for gode møteplasser og inkluderende lokalsamfunn. Dette har i noen grad også bidratt til utprøving av tiltak i egen praksis, men her er ikke erfaringene endelig sammenfattet og evaluert, noe som arbeides videre med høsten 2024. Ett viktig samarbeidstiltak er aksjonsdagen «Gjør noe fint for andre, 2.oktober», som skal synliggjøre frivillighetens betydning for livsglede og helse og rekruttere nye inn i frivillig aktivitet. Det er også produsert kommunikasjonsmateriell, med temasider på nettsted, kortfilmer, verksted og utkast veileder. Dette gjøres tilgjengelig når de er endelig ferdigstilt. Erfaringene fra nettverksarbeidet inngår i programmet for regional og nasjonal folkehelsekonferanse i oktober i år. Samlet vurderes dette som et vellykket utviklingsprosjekt og godt bidrag til å styrke sektoren som partner i tverrfaglig samarbeid.

Prosjektleder

Lisbeth Lein

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hodebra – bedre – best! abc for god psykisk helse i frivilligheten i Trøndelag
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
20.03.2023
Sluttdato
30.06.2024
Status
Avsluttet