Klart det går – smertelindring på grønn resept

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hovedmål: Etablere samarbeid mellom helsevesenet og frivillighet i Norge. Studier fra NTNU (HUNT 3 studien) viser at det er ca 28,5 % av befolkningen som har langvarige smerter, hvor 2/3 av disse ikke har noen kliniske funn for smerten. Altså omtrent 1 million nordmenn sliter med smerter. Kjennetegn: Langtidssykemeldte/uføre, medianalderen 40-55 år, lite fysisk aktive, isolerer seg, lite nettverk, storforbrukere av helse- og velferdstjenester, har utviklet svak mestringsstrategi for livsutfordringer, tendens til hypervigelans og unngåelses-atferd i fht. smerter og vansker i livet. Komorbide lidelser: Insomnia, depresjon, angst, fedme….. En biopsykososial forståelse av fenomenet kreves når man tenker behandling, hvor opioider ikke anbefales. På Smertenettverk.no/nomed/ kan man se hvilke 17 faktorer som påvirker og forsterker smerten, slik at den blir verre. Multimodal behandling: Viktige komponenter er kognitiv terapi, psykoedukasjon, trening/aktivitet, resosialisering til samfunn og arbeid. Friluftsforskning: Tur i natur har stor terapeutisk effekt på både smerter, kognisjon, søvn og depresjon. I frivilligheten i Norge finnes masse ubenyttet kunnskap og ressurser som kan brukes komplementært i denne setting: Gratis og lavterskeltilbud for alle. Smertelindring på grønn resept.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppa for tiltaket vårt i Troms Turlag (TT) er å etablere en turgruppe under DNT tilrettelagt som heter «Klart det går», et lavterskel tilbud til personer med langvarige smerter. Vi skal ut på tur i fin natur i nærmiljøet, alltid med bål. Deltakere rekrutteres i første omgang fra smerteklinikker, fastleger, frisklivssentraler, fysioterapeuter og liknende arenaer som behandler smertepasienter. Vise folk at DNT/TT er gratis og med masse fine engasjerte folk i et stort, inkluderende frivillig miljø, hvor det er plass til alle. Et fint sted å hjelpe seg selv til å finne tilbake til seg selv, før smertene. Hvor man kan bli frivillig selv og bli med på stimerking, hyttedugnader eller ta DNT-kurs og bli turleder. Å hjelpe andre gir alltid en større mening og mye mestring. Vi ønsker å tilby to turer i måneden i starten, men håper å få flere frivillige turledere, slik at dette kan bli ukentlig. På turene vil vi drive opplæring i enkelt turliv, som valg av turmål, lese kart, turvær, bekledning, naturvettregler og tidlig involvere deltakere til å ta medansvar sammen med erfarne turledere, for å bidra til å utvikle deltakeres egenkompetanse og mestringsevne til å dra på egne turer. Vi vil kjøpe inn truger/brodder, staver, reflekser og hodelykter, slik at vi kan fortsette turene selv om vinter og mørketid slår inn over oss. Det er stor sannsynlighet for at angst/lav selvfølelse er en barriere for å få folk med på tur, og vi i prosjektgruppa vil tilby å hente folk på døra for å sikre at de blir med. Vi vil og ringe til deltakere i forkant av tur for å hjelpe folk over dørstokkmila, hvis den oppstår. Prosjektleder skal ila høsten i fbm sin masteroppgave på NTNU, rekruttere deltakere til en intervjustuide. Forskningsspørsmål: *Identifisere deltakeres erfaring *Motivene for å være med på tur *Identifisere endring i dagliglivet etter man ble med i «Klart det går» Måloppnåelse: * Samme deltakerne kommer igjen og tar med nye folk inn i fellesskapet vårt.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Overordnet for alle deltakere er reduserte smerter og økte personlige helseressurser. Dette skjer ikke over natten, men trinnvis. Et viktig moment er at det ikke skal snakkes om smerter på turene våre, men prate om livet. Erfaringer fra Bergen smerteklinikk sitt turprosjekt: Det hjelper folk til mer nærvær, og man klarer å glede seg mer over alt som skjer rundt en. Første mål er å få folk ut av isolasjon og ut blant folk i frisk luft. Erfaring viser at dette har god effekt for å motvirke depresjon og insomnia. Det hjelper å tenke på annet enn smerter og sykdom, som igjen gjør at man får en smertereduksjon. Deretter er målet at deltakere fortsetter å bli med på tur og får med seg andre i samme båt. Hjelp til selvhjelp med fellesskapet som metode, er et effektivt virkemiddel, kjent fra rusbehandling i Norge. For målgruppa: Få ny kunnskap og nye ferdigheter, komme seg ut hver uke, få bedre fysisk form, få nye venner/turvenner. Erfare igjen og igjen at smertene reduseres og man utvikler bedre mestringsevner til å tåle mer av andre utfordringer livet byr på, sammen med andre. Utvikle ambassadører for Troms Turlag som kan sikre sosial bærekraft. For Tromsø og Troms Turlag er et langsiktig mål at «Klart det går» skal bli en selvgående gruppe under Troms Turlag-paraplyen. Hvor vi skal jobbe med å utvikle et nytt tilbud til flere personer som også trenger tilrettelegging i friluftslivet. Ikke bare smertepasienter, men andre grupper med andre funksjonsutfordringer. En turgruppe hvor mange frivillige turledere også selv har hatt barrierer tilknyttet deltakelse i friluftsliv, og som nå kan hjelpe andre i samme situasjon. Hjelp til selvhjelp har alltid vært et kraftig virkemiddel. Dette tar tid og krever strukturert jobbing på flere nivå, derfor er en prosjektstilling ønskelig.

Plan for gjennomføring

August 2023 – samle prosjektgruppe og etablere en felles forståelse av prosjektet iht målgruppa og måten vi skal bruke frivilligheten på. Hente erfaring fra idretten sine lavterskeltilbud. (Andrè) Plan for kommunikasjon sosiale medier (Sara/Lin) Rekruttere turledere – alle August 2023 – Lage infobrosjyre med kontaktinfo for gruppa og info om kommende turer, som så sendes ut nevnte plasser, opprette nettside på Facebook, og lage en fane under Troms Turlag sin webside for «Klart det går» – Monica/Sara August 2023 – *turlederkurs + oppstart turer i «Klart det går» (administrasjonen) *Sende ut info til lokale medier og lage en pressemelding til Nordlys/avisa Tromsø Oktober 2023 – * Informere om masteroppgaven til Monica (vil ikke informere om denne før helt i oppstarten, for å ikke påvirke mulige informanter) * rekruttere 5-7 deltakere i masterprosjekt – Sara har ansvaret for at ikke deltakere skal føle seg forpliktet til turlederrolle November 2023 – handle inn vinterutstyr(hodelykter/truger) og fortsette med turer Januar 2024 – *samle prosjektgruppe og evaluere det første halvåret. Korrigere kurs, lære av feil og lage nye planer for neste halvår, innspill fra samarbeidspartnere *Skriftliggjøre positive erfaringer og dele med nettverket (helsetjenesten) Juni 2024 – *Bli invitert på Norsk smerteforenings årsmøte og fortelle om prosjektet August 2024 – *Prøve å etablere et styre i «Klart det går», med tidligere deltakere * arrangere flere kurs for turledere og deltakere * Samle prosjektgruppe, evaluere og stake ut ny kurs. Desember 2024 – *Årsfest med alle turledere/deltakere, styrke felleskap Januar 2025 – Starte på evaluering og utarbeide rapport Juni 2025 – *Invitere til Teams konferanse med DNT og medlemsforeninger, høytidelig overrekking av rapport og erfaring

Prosjektleder

Monica Bryn

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Klart det går – smertelindring på grønn resept
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2023: kr 110 000, 2024: kr 125 000, 2025: kr 85 000
Startdato
01.08.2023
Sluttdato
01.06.2026
Status
Under gjennomføring