Søknadssammendrag
Prosjektsammendrag
I 2019 gjennomførte Oslo Røde Kors en større kartlegging av de humanitære behovene i Oslo. Her kom det fram at mange barn i levekårsutsatte områder har krevende oppvekstsvilkår, blant annet knyttet til trangboddhet og dårlige boforhold, helse og sosiale nettverk. Vi kartla et tydelig behov for lokale møteplasser, mestringsarenaer og gode familieopplevelser. Derfor etablerte vi det første familiesenter på Stovner september 2022. Senteret er en møteplass fylt med gratis aktiviteter for hele familien. Senteret er meget godt besøkt, og et senter nr. 2 åpner på Veitvet i mai 2023. Behovet for tiltak for barnefamilier bare øker, og målet for prosjektet er å etablere og skreddersy et tredje familiesenter. Etter grundig kartlegging har vi konkludert med at senteret skal ligge på Grønland, ett av områdene i Oslo der flest barn vokser opp i lavinntekt. Prosjektet har følgende konkrete resultatmål: – Etablere det tredje Røde Kors familiesenter på Grønland, med oppstart høsten 2023 – Finne optimal driftsmodell og aktiviteter for senteret på Grønland, gjennom de tre hovedmetodene medvirkning, samarbeid og frivillighet – Sikre bærekraftig drift for senteret slik at det blir en fast Røde Kors-aktivitet – Sikre kompetanseoverføring fra Grønland til andre Røde Kors familiesentre Når senteret er etablert skal det være en møteplass full av aktivitet, der familier og frivillige sammen driver stedet og skaper innholdet. Aktivitetene bidrar alle til de fire effektene tilhørighet og inkludering, og mestring og kompetanse. Familiesenteret skal tilby: – En frivilligdrevet møteplass der familier får større nettverk – Et sted deltagerne selv kan være med å skape aktiviteter – Felles matlaging og gratis måltid – Gratisaktiviteter som familieturer, spill og kreative aktiviteter – Kompetansehevende tilbud – Veiledning for å finne fram til andre relevante tilbud – En arena for samarbeidspartnere og lokale aktører med gode tilbud til familier Blant Helsedirektoratets foreslåtte tiltak for å forhindre sosial ulikhet i helse, finner man: «Utvikle trygge nærmiljøer som gir mulighet for aktivitet, deltakelse, inkludering, sosial støtte og medvirkning» og å «sørge for at tilbud om fritidsaktiviteter til barn og ungdom omfatter familier med svak økonomi». Nettopp dette er kjernen i familiesenteret. Erfaringer fra Stovner tyder på at familiesentrene kan gi deltagerne større nettverk. Sentrene skal også gi mulighet til å delta på aktiviteter deltagerne ellers ikke har anledning til. Å kunne dra på kinotur med familien, lære en ny hobby eller bidra med matlaging på senteret gir mestring, deltagelse og inkludering, og kan minke opplevd lavinntekt. Mange tilbud i samfunnet retter seg mot enten barn, ungdom eller voksne. Med sitt helhetlige familieperspektiv skiller familiesentrene seg fra mange andre tilbud. Familiesentrene bygger på innsikten om at familien er barnas viktigste arena, og at gjennom å støtte familien som helhet, bidrar vi til å gi barn og unge en bedre oppvekst.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
I 2019 gjennomførte Oslo Røde Kors en større kartlegging av de humanitære behovene i Oslo. Her kom det fram at mange barn i levekårsutsatte områder kan ha krevende oppvekstsvilkår, blant annet knyttet til trangboddhet og dårlige boforhold, helse og sosiale nettverk. Vi kartla et tydelig behov for lokale møteplasser, mestringsarenaer og gode familieopplevelser. Derfor startet Oslo Røde Kors en satsning på familiesentre. Det første senteret ble etablert på Stovner i 2022, og det andre på Veitvet i 2023. Begge sentrene er meget godt besøkt. Målet for prosjektet var å etablere det tredje Røde Kors familiesenter, på Grønland i Oslo. Når senteret var etablert skulle det bli en møteplass full av aktivitet. Videre skulle prosjektet sikre bærekraftig drift for senteret, slik at det blir en fast Røde Kors-aktivitet. Det var også et mål å finne optimal driftsmodell og aktiviteter for familiesenteret, gjennom de tre hovedmetodene medvirkning, samarbeid og frivillighet. En grunntanke for familiesentrene er at familiene selv skal være med på å skape tilbudene. Medvirkning står derfor sentralt for å sikre at vi treffer behovene. Prosjektet har lagt stor vekt på samarbeid, blant annet med nærskoler, bydelen og lokale aktører. Dette har vi gjort for å kunne utfylle øvrige tilbud og være med å skape et helhetlig tilbud for familiene. Den tredje hovedmetoden, frivillighet, er selve bærebjelken i tilbudet. Det er i hovedsak de frivillige som driver stedet, sammen med deltagerne.
Gjennomføring
Den viktigste endringen fra planen var at vi utsatte åpning av senteret fra høsten 2023 til april 2024. Bakgrunnen for dette var at vi fikk nyttig læring fra oppstarten av senteret på Veitvet sommeren 2023, ved at vi så hvor viktig det var å ha nok tid til rekruttering og opplæring av frivillige i forberedelsesfasen. Det at vi brukte mer tid på denne fasen på Grønland, gjorde at vi hadde frivillige som var med i prosessen fra start. Vi er meget fornøyde med denne endringen, da familiesenteret på Grønland har hatt en stabil frivilligdrevet drift fra start. Vi fikk også mer tid til å pusse opp lokalene, noe som har gjort senteret hjemmekoselig for familiene. Utover dette har det meste gått etter oppsatt plan. Vi har fått gode samarbeid med bydel, skoler og organisasjoner. Vi fikk en god medvirkningsprosess, med samtaler med sentrale aktører i nærmiljøet, samt deltagere fra MARTE nettverkssenter, et tilbud Oslo Røde Kors har i samme lokaler, som er aktuelle deltagere for familiesenteret. Vi hadde også stand i lokalmiljøet. Vi fikk ikke gjennomført fokusgruppe med barn, men har god dialog med nærskolene og deltatt på arrangement på skolen. Medvirkning fortsetter som del av driften.
Resultater og virkninger
Prosjektet har etablert det tredje Røde Kors familiesenter, og har i dialog med deltagere, frivillige og samarbeidspartnere funnet en god driftsmodell og aktiviteter for senteret. Familiesenteret har gått fra prosjektorganisering og over i ordinær Røde Kors-drift. Prognosen tyder på at vi vil nå måltallene som ble satt opp for et fullt år i drift. I 2024, med 8,5 måneders drift, hadde senteret 3428 besøk og 804 unike deltagere. Senteret på Grønland hadde mål om å bli et mer byomfattende tilbud enn de øvrige familiesentrene. Gjennom bl.a. tett samarbeid med MARTE nettverkssenter for aleneforsørgere har vi kommet et stykke på vei her. Dette er noe vi vil jobbe videre med i 2025. Samtaler med familiene tyder på at senteret spiller en stor rolle. Det at hele familien kan komme sammen, har blitt trukket fram av foreldre med flere barn. Familiesenteret er også blitt et sted der familier får nye bekjentskaper. En mor har sagt at hun føler det som en storfamilie. Med sitt helhetlige familieperspektiv skiller familiesenteret seg fra mange andre tilbud. Vi opplever at det tilfører noe nytt til målgruppa og området. Dette bekreftes i dialog med bydel og deltagere.