Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Hvert år opereres ca. 110 voksne med Cochleaimplantat (CI), og per i dag er det operert ca. 1900 voksne CI-brukere i Norge. Etter operasjon er lyttetrening nødvendig. Brukerne tilbys lyttetrening knyttet til tale, men få vet hvordan man kan trene for å gi brukeren gode musikkopplevelser, hvilket krever en annen metode. Forklaringen ligger i at elektrodene i implantatet hovedsakelig er laget for å kunne prosessere frekvenser i taleområdet. Musikk er mer dynamisk enn tale, derfor kreves en finere nedbryting og prosessering enn det implantatet i dag kan gjøre. Som en konsekvens av dette kan lytting til musikk bli en negativ opplevelse og for mange blir musikkglede et stort savn. De mister gleden ved å kunne nyte musikk og det samholdet musikk gir oss i hverdagen. Vi vet gjennom forskning at musikk er en viktig del av vår livsutfoldelse og kultur, og at å miste dette vil kunne gi negative psykiske konsekvenser. Hovedfokuset med musikktrening er ikke at man skal kunne høre musikk som før operasjon, men gi tilbake gleden av musikk. Ved å presentere nye måter å lytte til musikk, vil målet være å få positive opplevelser med musikk og erfare mestring. Et videre mål er at musikktreningen skal gi bedre taleoppfattelse i støy, som vi vet gjennom forskning at musikktrening kan bidra til.
Aktivitet/tiltak/metode
Ved å se på hva forskning om CI og musikk viser, og videre se hva erfaringsbaserte opplegg baserer seg på, skal vi utvikle en metode som kan gi CI-brukere musikkgleden tilbake. Målgruppe er voksne med CI som ønsker bedret musikkopplevelse. Det er ingen krav til musikalsk kunnskap eller bakgrunn fra før. Den viktigste faktoren er motivasjon. Det er vesentlig at deltakerne har motivasjon for å gjennomføre musikktreningen og er åpne for mye metoder og musikkområder de ikke har erfaring med. Deltakerne må ha CI på ett eller begge ører (inkludert bimodal hørsel). Det er også en fordel at det er minimum 6 måneder siden lydtilkobling. Dette fordi bruker må ha begynt tilvenningen til CI og ha noe taleoppfattelse. Vi skal gjennomføre musikktrening i fire grupper á 6 deltakere per gruppe. Hver gruppe skal gjennomføre 5 samlinger á 2 timer. Bakgrunnen for små grupper og korte møter, er at aktiv lyttetrening slik musikktrening innebærer, er ressurs- og energikrevede for deltaker med nedsatt hørsel og CI. På hver samling skal deltakerne gjennomgå oppgaver, dele erfaringer og opplevelser. Mellom samlingene gis hjemmeoppgaver. Vi vil oppfordre deltakerne til å inkludere sine nærpersoner i hjemmeoppgavene. Avslutningsvis inviteres deltakerne (frivillig deltakelse) fra de 4 gruppene til å danne et kor for CI-brukere der de får satt sin musikktrening på prøve og vist sin musikkglede i praksis. Koret øver sammen 6 ganger med profesjonell dirigent før konsert avholdes. Prosjektet evalueres gjennom deltakerevaluering samt egen evaluering. Vi ser ingen utfordringer mht. sikkerhet, GDPR eller etiske vurdering. Deltakerne rekrutteres gjennom invitasjoner i egnede kanaler i HLF og Facebook-grupper, ingen personopplysninger deles. En risikofaktor er få deltakere. Erfaring tilsier at vi høyst sannsynlig vil klare å rekruttere et minimumsantall. Alternativ kan antall grupper begrenses og kor-delen avlyses, men metodeutvikling samt en eller flere musikkglede-grupper vil uansett gjennomføres
Antall deltakere
24
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi forventer at målgruppen generelt og prosjektets deltakere spesielt får positive erfaringer med musikk, samt opplevelsen av samhold og mestringsfølelse. Økt musikkglede gir økt livsglede! Som følge av dette forventes økt livskvalitet og styrket folkehelse for CI-brukere generelt. Gjennom musikktrening skal deltakere kunne våge seg på å oppsøke musikk på mye måter. En ytterligere konsekvens er at musikktreningen vil styrke evne til taleoppfattelse i støy, hvilket ikke er en ubetydelig gevinst. For deltakerne i prosjektet, vil deltakelse skape opplevelser av fellesskap, glede og motivasjon for god utnyttelse av sin CI og på denne måte styrke psykiske helse og livsmestring. I denne prosessen må vi påregne utstrakt behov for kommunikasjon med prosjektets ansatte og vi må tilrettelegge for god tid for dialog med deltakere under planleggings- og gjennomføringsprosesser. Støttende og motiverende dialog legges vekt på for tilrettelegging av den enkelte deltakers behov. Ved å utvikle en metode for musikktrening for CI-brukere, vil flere kunne tilbys musikktrening hos de ulike faggruppene som driver med lyttetrening. Audiopedagoger over hele landet kan ta metoden i bruk som en del av opptrening etter CI-operasjon. Metoden vil bli viderført i våre CI-kurs. Kor-delen av prosjektet bidrar til samhold og glede blant deltakerne og konserten kan formidle den glede og stolthet deltakerne opplever etter musikktrening og felles korøvelser. For mange vil muligheten til å delta i kor tidligere ha vært lite realistisk, men gjennom motivasjon, musikktrening og CI-koret får de nå en arena for musikkglede i fellesskap. For både brukere , fagmiljøer og forskningsmiljøer vil prosjektet med avluttende kor virke inspirerende og motiverende og vise hvilke muligheter som ligger i fagområdet.
Plan for gjennomføring
01.09. – 31.12.2023 Etablere samarbeid og ressursgruppe. Finne kunnskapsgrunnlag, utarbeide metode,innhold og plan. Ansvar: Prosjektleder 01.01.2024 – 30.06.2024 Rekruttere deltakere. Gjennomføring av musikktrening (5 samlinger pr. gruppe) med gruppe 1 og 2. Evaluering og justering av program. Ansvar: Prosjektleder og prosjektmedarbeidere. 01.07.2024 – 31.12.2024 Rekruttere deltakere. Gjennomføring av musikktrening med gruppe 3 og 4. Evaluering og justering. Ansvar: Prosjektleder og prosjektmedarbeidere 01.01.2025 – 31.08.2025 Gjennomføring av felles kor (6 øvelser) og avsluttende konsert. Oppsummering, formidling og sluttrapport. Ansvar: prosjektleder og prosjektmedarbeidere.