Superhelter Klatrer!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Fysisk aktivitet er en effektiv og godt dokumentert metode vi mennesker kan ta i bruk for å forbedre vår psykiske helse. Samtidig er det mange med fysiske utfordringer som er i dårlig fysisk form, og som trenger hjelp og oppmuntring for å komme i gang. Vi i Romsdal Tindegruppe har gjennom samarbeid med Molde Kommune, NAV og Bufdir identifisert behov for et slikt strukturert opplegg for barn og unge som har havnet, eller står i fare for å havne i utenforskap. Følelsen av annerledeshet og utenforskap følger ofte i sporene til psykisk uhelse og fysiske begrensninger. Prosjektet retter seg mot barn og unge i alderen 12-25 år med ulike fysiske eller psykiske nedsettelser og målet er å motivere deltakerne til å komme ut av isolasjon og igjen få oppleve å være en del av et fellesskap. Deltakerne er identifisert gjennom samarbeid med Norges Handikapforbund Nord Vest og lokale organisasjoner. Innad i RTG har vi den kompetanse og erfaring som er nødvendig for å gjennomføre prosjektet. Vi ønsker å gi deltakerne mulighet til å skape mening i hverdagen gjennom mestring, tilhørighet og aktivitet, og slik bidra til å øke livskvaliteten og redusere utenforskap. I prosjektet er vårt samarbeid med NHF Nord Vest, NKF, Barne og Ungdomskoler, Rask Psykisk helsehjelp, DPS og Kommune generelt.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal tilrettelegge aktiviteter for alle aldersgrupper, med særlig fokus på barn og unge (12-25 år) som har utfordringer knyttet til psykisk helse og/eller fysiske begrensninger. Hovedtiltaket er en ukentlig fast gruppe og mindre enkeltgrupper etter avtale. Deltakerne (med ledsager) får 2-3 timer klatring inkludert utstyr med instruktør, etterfulgt av sosial samling. Målgruppen er barn og unge 12-25 år med ulike helseutfordringer, rekruttert gjennom samarbeid med lokale institusjoner og skoler. Prosjektet inkluderer også helseforebyggende aktiviteter for alle aldre ettersom ledsagere/foreldre inviteres til aktiv deltakelse. Vi har inngått avtale med Molde kommune og har tett samarbeid med de andre kommunene i prosjektet. Evaluering skjer i samarbeid med de involverte institusjoner og skoler, ved å måle deltakelse over tid og integrering i eksisterende grupper. Det er også ønskelig å gjennomføre en måling av oppfattet livskvalitet og depresjon før prosjektstart, og etter et halvt år. Vi har høyt fokus på personvern og taushetsplikt, og vil samarbeide tett med de enkelte aktørene for å se om dette lar seg gjøre. Sikkerheten ivaretas ved jevnlig sjekk og fornyelse av utstyr, samt grundig opplæring og oppfølging fra instruktører. Personvern sikres gjennom taushetsplikt og god dialog med alle involverte parter. Utfordringer i forbindelse med rekruttering, frafall eller traumatiserende hendelser møtes med tett oppfølging og tilpasning av aktiviteten. Deltakerne skal oppleve aktiviteten som trygg, inkluderende og givende. Det er vår oppgave å skape et støttende miljø, hvor det er rom for å prøve og feile. Hendelser som kan oppleves traumatiserende for deltakerne (høyde, fall, sosialisering, mangel på mestringsfølelse osv.) møtes med tett oppfølging og tilpasning. RTG har ansatte med høy pedagogisk utdanning, samt lang erfaring med barne- og ungdomsgrupper. Prosjektet vil møte individuelle utfordringer med 1:1 oppfølging, før vi tar de inn i gruppen igjen.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt ønsker vi å øke livskvaliteten til deltakerne gjennom mestring (komme til toppen) og tilhørighet (klatre sammen med andre og være en del av et fellesskap). Dette vil igjen bidra til å skape nye koblinger i hjernen som videre fører til et mer optimistisk tanke- og handlingsmønster. Fysisk aktivitet og sosialt samspill er sentrale brikker i tilfriskningsprosessen fra psykisk sykdom, og bidrar til økt livsglede for alle mennesker, uavhengig av funksjonsgrad. På lang sikt kan effekten være at deltakerne integreres i vårt eksisterende klatremiljø, og blir sentrale og aktive medlemmer av dette. Kanskje begynner noen å jobbe her – som instruktør eller trener, eller finner motivasjon til å starte med konkurranseklatring. Dette vil i så fall være en veldig positiv langtidseffekt av tiltaket, da det å være i arbeid eller jobbe mot et mål for mange er avgjørende for god livskvalitet. I samarbeid med de ulike institusjonene ønsker vi å være en forbyggende aktør som skaper positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. Klatretilbudet skal bidra til økt bevissthet rundt hva vi mennesker er i stand til å gjøre, på tross av de utfordringer vi møter. Vi vil jobbe aktivt og målrettet for at flere av deltakerne blir med videre inn i nye grupper etter at prosjektet er avsluttet. Tilbakemeldinger og historier fra deltakerne, eller andre i nære relasjoner, som underbygger prosjektets positive virkning, vil være en inspirasjon for andre samfunnsdeltakere/-aktører. Jo flere aktører som bidrar til slike forbyggende prosjekter, jo flere vil komme seg ut av utenforskap og øke livskvaliteten, noe samfunnet som helhet tjener godt på. Årskort i Molde Klatresenter gir deltakerne mulighet til å bruke tilbudet vårt utenom faste tider, for å styrke tryggheten og selvstendigheten deres.

Plan for gjennomføring

Fase 1: Høst 2024 Etablere god dialog og gode samarbeidsavtaler med organisasjoner, institusjoner og stiftelser knyttet til psykisk helse og finne en form som passer for både ansatte og deltakere. Øke oppmerksomhet og interesse rundt tilbudet på sosiale medier. Samarbeide og ha god dialog med kommuner i regionen – et godt samarbeid vil bidra til å øke oppmerksomhet og få informasjon ut til målgruppen. Det er viktig for oss å gjøre Møre og Romsdal oppmerksom på at RTG er en klatreklubb som favner hele Regionen siden Molde Klatresenter er et Regionalt senter som støttes av Møre og Romsdal Fylkeskommune Fase 2: Kurse 1 instruktør som kan være alternativ hovedinstruktør Igangsette aktiviteter Høst 2024: Ta imot grupper fra ulike instanser (som arbeider med psykisk helse), som kommer på engangsbesøk og prøver klatring Igangsette minimum én fast gruppe med instans en vi har opprettet samarbeid med. Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Høsten 2024: Ta imot grupper fra ulike instanser (som arbeider med psykisk helse) for engangsbesøk Videreføre den faste gruppen Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Fase 3 (2025-2026): Videreføre etablerte grupper Utforme videre drift og god etablering av tilbudet. Utvide gruppen med antall deltagere Opplæring i sikringsarbeid av ledsagere Utdanne 1 instruktør Arrangere et arrangement med gratis klatring/buldring for alle medlemmer eller foredrag (fra en psykolog eller klatrer med erfaring fra mental trening). Dette skal være åpent og gratis for alle medlemmer for å gi noe tilbake for deres støtte. Etablere samarbeid med min. 3 institusjoner knyttet til mental helse. Ukentlige grupper minimum 1 gang i uken med minimum 12 deltagere, eller flere grupper i uken med 2-6 deltagere. Fase 4 (2026): Rapportering og viderutvikling.

Prosjektleder

Eivind Nordeide

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Superhelter Klatrer!
Organisasjon
Norges Handikapforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 100 000, 2025: kr 200 000, 2026: kr 100 000
Startdato
01.10.2024
Sluttdato
01.10.2026
Status
Under gjennomføring