Senioreventyr

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Haugesund Røde Kors jobber for å møte økende humanitære behov blant sårbare grupper. Senioreventyr har som mål å forebygge ensomhet og fremme livsmestring hos eldre hjemmeboende, som ellers står i fare for å bli isolert. Ensomhet kan ha alvorlige konsekvenser for helse og livskvalitet, og rapporten «Glemt i eget hjem» (Røde Kors 2022) anslår at antallet eldre som bor alene vil doble seg de neste 20 årene. Prosjektet er derfor både relevant og nødvendig for å imøtekomme samfunnets behov for sosial inkludering og støtte til eldre. Gjennom Senioreventyr ønsker vi å skape inkluderende fellesskap som gir opplevelser av mestring, fysisk aktivitet og sosial støtte. Dette er spesielt aktuelt i 2025 under Friluftslivets år, hvor vi vil benytte naturen som en arena for fellesskap og helse. Sammen med bærekraftig frivillighet og turbaserte aktiviteter, støtter prosjektet sosial og miljømessig bærekraft ved å: Bygge robuste sosiale nettverk som styrker psykisk og fysisk helse for deltakerne. Bruke naturen som en inkluderende og helsebringende arena, med aktiviteter som også bevisstgjør deltakerne på naturvern og miljøansvar. Prosjektet vil dermed styrke lokalsamfunnets bærekraft, forebygge utenforskap, og støtte folkehelsen, noe som på sikt reduserer behovet for helse- og omsorgstjenester.

Aktivitet/tiltak/metode

I Senioreventyr skal vi ta utgangspunkt i våre etablerte aktiviteter og tilpasse dem Friluftslivets år 2025. Prosjektet vil gi både frivillige og deltakere insentiv til å bruke naturen som en arena for fellesskap. Målet er å fremme livsglede, fysisk og psykisk helse, og bærekraftige vaner. Dette inkluderer: • Turgrupper: Møtes ukentlig for å dele naturopplevelser, mosjon og samtaler. Turene er organisert etter deltakernes nivå og avsluttes med kaffe og noe å bite i. Som en del av Friluftslivets år vil fokuset være aktiviteter som fremmer naturvern og miljøansvar. F.eks. informasjon om lokal natur og naturbevaring. • Besøkstjeneste: Frivillige besøker hjemmeboende eldre for å tilby fellesskap og sosial støtte i eget hjem. • Fortellergruppe: Samlinger hvor deltakerne kan dele historier fra friluftsliv og utelek. Frivillige skriver ned historiene som blir fortalt av de eldre. Hverdagshistorier om ulike tema som vekker glede og gode minner. Deltakerne har stor glede av å få historiene sine utgitt i bokform. Gjennom aktiv deltakelse, naturvennlige aktiviteter og fokus på sosial inkludering, gir Senioreventyr både frivillige og deltakere muligheten til å oppleve verdien av å være en del av et fellesskap, noe som styrker både deres egen livskvalitet og samfunnets bærekraft. Undervegs i prosjektet vil vi ha tett oppfølging av de frivillige og legge til rette for brukermedvirkning. Målgruppen er hjemmeboende eldre som er, eller står i fare for å bli ensomme. Sekundært kan frivillige være skjulte brukere. Etiske hensyn, som håndtering av taushetsplikt og respekt for deltakerne, er sentralt i prosjektet. Sikkerheten til både frivillige og deltakere sikres gjennom god opplæring, klare rutiner og støtte ved uforutsette hendelser. Utfordringer: Frivilligheten er i endring. Noen ønsker korte engasjement i direkte aktivitet. Vi vil bygge en sterk og god gruppe av frivillig for å sikre kontinuitet, da vil det samtidig være rom for kortere engasjement hos enkelte frivillige.

Antall deltakere

200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet gir en rekke positive virkninger: • For deltakere: Senioreventyr skaper muligheter for aktivitet, vennskap og nettverksbygging. Ved å bruke naturen og tilby en arena for sosial inkludering og livsmestring, forebygges psykisk og fysisk uhelse og styrker evnen til å mestre egen hverdag, samtidig som det skaper miljøbevissthet og tilknytning til nærområdet. • For frivillige: Frivilligheten styrkes ved at både korte og lange engasjementer tilrettelegges i tråd med en bærekraftig frivillighetsmodell. Frivillige får oppleve fellesskap, givende oppgaver og muligheten til å bidra til samfunnsnyttige verdier. • Samfunnseffekt: På samfunnsnivå bidrar prosjektet til sosial bærekraft ved å redusere isolasjon blant eldre, fremme sosial inkludering og redusere helsebyrden. Friluftsliv som fast aktivitet styrker både lokal naturforvaltning og bærekraftsmål som god helse (SDG 3), mindre ulikhet (SDG 10). Flere Stortingsmeldinger og rapporter støtter opp om behovet for prosjekter som Senioreventyr: Stortingsmelding 15 (2022–2023) «Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre», sier «Fysisk aktivitet er en viktig faktor for å bevare helse og funksjonsevne blant eldre. Det er derfor viktig å legge til rette for at eldre kan delta i tilpassede aktiviteter som gir glede og sosialt fellesskap.» • Prosjektets konkrete resultat: – Etablert ukentlige turgrupper med 100 deltakere hver uke – Fortellergruppe med 11 samlinger, og trykket historiebok om utelek og friluftsliv – 25 deltakere har fått 1:1 besøksvenn, hvor minst 80% har fått naturopplevelser – rekruttert og kurset 30 frivillige – 200 unike deltakere – Evaluert hvordan fokus på friluftsliv har bidratt til deltakernes trivsel og helse.

Plan for gjennomføring

Turgrupper: Ukentlige turer i Haugesund og Tysvær. Deltakere blir tatt godt imot av frivillige fra Haugesund Røde Kors. De frammøtte deles i grupper etter hvor langt og raskt de kan gå – og sammen spaserer de i 45-60 minutter. Etter turen samles alle til en kopp kaffe og noe å bite i. De fleste er hjemmeboende over 65 år, men alder er ingen hindring. Aktivitetene vektlegger naturopplevelser, sosialt samvær og en bevisst holdning til naturen gjennom Friluftslivets år. Bærekraftig besøkstjeneste: Frivillige besøker eldre i deres hjem, med fokus på sosial støtte og verdighet i hverdagen. Vi har mål om å øke antall besøksvenner i private hjem fra 50 til 60. Men dette er et levende tall, noen faller fra og nye kommer til. Hver «kobling» møtes to ganger i måneden. Vi vil oppfordre dem til å være ute i frisk luft, om ikke annet så ta med kaffekoppen utenfor. Vi vil tilby hver «kobling» et gavekort for sammen å kunne gå på kafé, kino – eller lignende. Fortellergruppa: 11 samlinger i løpet av året. Fokus vil i 2025 være å dele historier fra friluftsliv og utelek i gamle dager – som frivillige skriver ned i det de blir fortalt. Historiene blir til slutt samlet i en bok. Aktiviteten fremmer minner, mestring, fellesskap og refleksjoner og livskvalitet. En god lunsj blir servert. Etablere stabile frivillig-grupper som kan ha fokus på å bygge opp gode, trygge arenaer. For å nå våre mål er det avgjørende med en dedikert ansatt-ressurs som kan spille en nøkkelrolle i å bygge sterke relasjoner med frivillige og sikre at deres bidrag blir verdsatt og opprettholdt over tid. Fremtidig bærekraft: Gjennom kontinuerlig oppfølging og støtte til frivillige kan prosjektet bygge en bærekraftig frivillighetsmodell som sikrer kontinuitet og muliggjør videreføring av prosjektet over tid.

Prosjektleder

Frøydis Eggen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Senioreventyr
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2025: kr 355 000, 2026: kr 45 000
Startdato
10.02.2025
Sluttdato
28.02.2026
Status
Under gjennomføring