Kartlegging av psykografiske faktorer i RPH

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Rask Psykisk Helsehjelp (RPH) i Bydel Østensjø har begrensede ressurser, med kun tre terapeuter som tilbyr kortvarig individualterapi (3–6 timer) og gruppetilbud. De tilbyr ofte pasientene gruppetilbudet, pga begrenset kapasitet, men mange pasienter opplever at gruppeterapi ikke møter deres individuelle behov som fører til lav motivasjon og høyt frafall. Studier viser at 50% av pasienter møter opp til kun en eller to timer før de dropper ut av behandling. Terapeutene opplever ofte at forventningsavklaring er utfordrende, spesielt blant pasienter med flerkulturell bakgrunn, der det er vanlig at pasienter forventer at terapeuten skal fikse problemene uten egeninnsats. Dårlig forventningsavklaring svekker den terapeutiske alliansen, som er en avgjørende faktor for behandlingssuksess ifølge forskning. Dette er ikke et isolert problem, men noe som også gjelder i flere andre RPH i ulike bydeler. Forprosjektets mål er å kartlegge psykografiske faktorer som personlighet, kommunikasjonsstil og forventninger, og undersøke hvordan disse påvirker behandlingsforløpet. Resultatene skal bidra til et hovedprosjekt med mål om å utvikle en kartleggingstest som gir terapeuter bedre forventningsavklaring, mer informasjon om pasientens psykografiske profil, og en sterkere terapeutisk alliansen.

Aktivitet/tiltak/metode

Forprosjektet vil inkludere kvalitativ datainnsamling gjennom intervjuer og fokusgrupper, der både terapeuter og pasienter spiller en sentral rolle. Vi vil samarbeide med tre terapeuter fra RPH i Bydel Østensjø, mens de resterende fem terapeutene rekrutteres fra andre RPH, for eksempel Bydel Sagene og Bydel Nordre Aker, der vi allerede har dialog. Gjennom individuelle dybdeintervjuer med terapeuter ønsker vi å forstå deres erfaringer med forventningsavklaring, tilpasning av behandling og psykografiske faktorer. Samtidig vil vi intervjue pasienter for å kartlegge deres forventninger, behov og opplevelser i terapi. Fokusgrupper med terapeutene vil gi en arena for refleksjon, samarbeid og erfaringsdeling. Målgruppen for prosjektet er terapeuter og pasienter i RPH, med fokus på utfordringer i behandlingsforløpet og betydningen av en sterk terapeutisk allianse. Prosjektet skal evalueres ved å analysere data fra intervjuene og fokusgrupper, og identifisere hvordan psykografiske faktorer som personlighet, kommunikasjonsstil og forventninger påvirker behandlingsutfall og frafall. Sikkerheten til deltakerne ivaretas gjennom strenge personvernregler, anonymisering av data og innhenting av informert samtykke. Vi vil følge GDPR-regler og sikre etiske vurderinger gjennom hele prosjektet. Potensielle utfordringer som rekrutteringsvansker eller metodiske problemer vil håndteres gjennom fleksibilitet, samarbeid med RPH-ledelsen, tilpasning av intervjuformatene, og kontinuerlig justering basert på tilbakemeldinger fra både terapeuter og pasienter. Dette forprosjektet skal legge grunnlaget for et hovedprosjekt hvor målet er å utvikle en kartleggingstest som gir terapeuter bedre forventningsavklaring, mer innsikt i pasientenes psykografiske profil og en sterkere terapeutisk allianse.

Antall deltakere

16

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forprosjektet vil bidra til utviklingen av en kartleggingstest som gir terapeuter konkret og nyttig informasjon om pasientens individuelle psykografiske profil, inkludert personlighet, kommunikasjonsstil, forventninger og tidligere erfaringer med terapi. Denne testen vil gjøre det mulig å raskere og mer presist identifisere hva slags tilnærming og behandlingstilbud som passer best for hver pasient. På kort sikt vil terapeuter kunne tilpasse forventningsavklaringen bedre før behandlingsstart, noe som gir en klarere forståelse av hva pasientene ønsker å oppnå i terapien og hvordan de ønsker å bli møtt. Dette kan føre til mer realistiske forventninger, økt motivasjon og bedre samarbeid i behandlingsprosessen. Forprosjektet vil også ha umiddelbar nytteverdi for RPH, hvor innsiktene fra forprosjektet vil bidra til konkrete forbedringer og innsikt i hvordan forventningsavklaring og behandlingsmetoder tilpasses pasientenes individuelle behov allerede nå. På lang sikt vil testens resultater støtte utviklingen av mer målrettede behandlingsplaner og gruppetilbud som tar hensyn til individuelle behov, samtidig som det styrker den terapeutiske alliansen. Dette vil redusere frafall i terapi, forbedre behandlingssuksess og gi høyere tilfredshet blant pasientene. Samarbeidet mellom terapeuter og pasienter, med høy brukermedvirkning gjennom prosjektets ulike faser, vil sikre at kartleggingstesten er praktisk, relevant og klinisk nyttig. Dette kan også bidra til bedre ressurshåndtering i RPH, ved at pasienter raskere blir henvist til riktig behandling, enten i RPH, fastlege eller spesialisthelsetjenesten. Resultatene fra forprosjektet vil være verdifulle for terapeuter i Bydel Østensjø, men også i andre RPHer i ulike bydeler, hvor vi allerede er i dialog med flere.

Plan for gjennomføring

Prosjektet gjennomføres i en strukturert plan med klare milepæler. I februar-mars 2025 vil oppstart og planlegging finne sted. Mål, tidsrammer og metoder vil bli definert, med Sara Grette som prosjektleder som sikrer måloppnåelse, og Kristoffer Finnson som ansvarlig for datainnsamling og analyse. Rådet for psykisk helse bidrar i referansegruppen med faglige råd og støtte til formidling gjennom egne kanaler. I mars-april 2025 fokuserer vi på kartlegging og metodeutvikling. Intervjuguider og fokusgrupper utvikles med metodologisk støtte fra Håvard Karlsen og Truls Ryum fra NTNU. RPH bidrar med praktiske innspill basert på terapeuters erfaringer. I april-mai 2025 starter datainnsamlingen. Vi gjennomfører intervjuer med terapeuter fra RPH i Bydel Østensjø, samt terapeuter fra andre RPH. Pasienter inkluderes også i individuelle intervjuer og fokusgrupper. Kristoffer Finnson leder datainnsamling og analyse. I mai-juni 2025 analyserer vi data og utarbeider en rapport som oppsummerer funnene. Rapporten deles med RPH for implementering i klinisk praksis, samtidig som Rådet for psykisk helse bidrar med faglige anbefalinger. I juni 2025 vil refleksjon med terapeuter og samarbeid med RPH bidra til utvikling av en ny prosjektplan for hovedprosjektet. Målet i hovedprosjektet er å utvikle en kartleggingstest som gir bedre forventningsavklaring, innsikt i psykografiske profiler og styrker terapeutisk allianse. Sikkerhet og personvern ivaretas gjennom anonymisering, informert samtykke og GDPR. Potensielle utfordringer håndteres gjennom fleksibilitet, samarbeid med både RPH og Rådet for psykisk helse, og tilpasning av metodiske tilnærminger.

Prosjektleder

Sara Grette

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kartlegging av psykografiske faktorer i RPH
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
15.02.2025
Sluttdato
15.06.2025
Status
Under gjennomføring