Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Rusavhengige har generelt sett 20 år kortere levetid enn den øvrige befolkningen. Hovedårsaken til dette antas å være inaktivitet. Fysisk aktivitet over tid kan redusere dette gapet. Fysisk aktivitet er viktig for å etablere eller reetablere et hverdagsliv hvor en over tid kan mestre en ny rusfri tilværelse. Helsedirektoratet anbefaler systematisk bruk av fysisk aktivitet i behandling av personer med ruslidelser. Gjennom samarbeid med andre europeiske organisasjoner som Kethea, Coolmine, Universitetet i Thessalia og Sport2live har A-larm de siste 7 årene vært med på å utvikle et solid kunnskaps- og erfaringsgrunnlag knyttet til fysisk aktivitet og rusavhengighet, på tvers av europeiske land og kulturelle forskjeller. Blant annet har vi vært med på å utvikle nasjonale piloter og varianter for hvordan man gjennom frivillige og ideelle organisasjoner kan formidle denne kunnskapen direkte til målgrupper i recovery for rusavhengighet og rusrelaterte problemer. Kvalifiseringskurset i prosjektet tilbyr spesifikk vektlegging av livsmestring – faktorer som har betydning for å mestre eget liv gjennom bruk av fysisk aktivitet, idrett og samarbeid. Målsettingen er at deltakerne skal forstå nytten og effekten av å drive fysisk aktivitet på egen hånd og sammen med andre.
Aktivitet/tiltak/metode
I løpet av 12 måneder vil vi gjennomføre 3 stk. 2-dagers kvalifiseringskurs i Vestfold, Vestland og Innlandet, bestående av fysiske og teoretiske bolker. Kurs, kost og losji vil være kostnadsfritt for alle deltakere, da vi erfarer dette som nødvendig for at målgruppen skal kunne delta. Vi vil rekruttere fra A-larms nettverk av aktivitetsdeltakere, medlemmer, ansatte, samarbeidspartnere o.a. Vi vil også rekruttere deltakere fra andre organisasjoner, lag og foreninger. Markedsføring skjer via internett, sosiale medier og kontaktnettet til A-larm. Kursdeltakerne tilbys tett individuell oppfølging og rådgivning om temaer som handler om psykisk helse, rus og fysisk aktivitet. Vi vil også oppfordre deltakerne til å drøfte disse temaene under faste måltider og pauser. Deltakerne vil i etterkant av kurset inviteres inn i samarbeid med A-larm sine etablerte tjenester som går på fysisk aktivitet, enten som deltaker, frivillig, ansatt eller samarbeidspartner. Slik kan deltakerne fortsette å bruke det de har lært på kurset. Kurset retter seg for det første mot personer som er i en livsfase etter behandling eller avslutning av bruk av rusmidler, og som er i en prosess for rehabilitering, recovery og reintegrering. Den andre målgruppen er personer med egenerfaring og et avklart forhold til egen rushistorikk. De vil være aktuelle som likepersoner, treningskontakter, aktivitetsledere, frivillige o.a. overfor den første målgruppen. Etter hver kursrunde deles det ut evalueringsskjemaer som deltakerne må svare på. Tilbakemeldingene brukes til kvalitetssikring av kurset samt i sluttevaluering av måloppnåelse i prosjektet. Småskader under fysisk aktivitet kan forekomme. Kurslederne har førstehjelpsutstyr tilgjengelig, og ved eventuelle større skader vil akutt helsehjelp tilkalles. Bildebruk i sosiale medier avklares og ev. anonymiseres etter deltakernes ønsker.
Antall deltakere
70
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Kurset vil bidra til å gi mennesker mer innsikt i hvorfor bruk av fysisk aktivitet er viktig i en bedringsprosess, og hvordan det å bruke fysisk aktivitet sammen med andre kan bidra til relasjonsbygging og mestring av samarbeid. Målet er at kurset skal bidra til at likepersoner, aktivitetsledere og trenere gjør større bruk av fysisk aktivitet i sitt arbeid med målgruppen. Konkret vil kursdeltakerne settes i stand til å bruke fysisk aktivitet som en del av oppfølgingen av personer som strever med rus, er i behandling eller er i en etableringsfase etter behandling. Frivillig og ideelt arbeid i grupper og lavterskeltilbud i organisasjoner, lag og foreninger og offentlig sektor er andre eksempler hvor læringspunktene fra kurset vil kunne tas i bruk. Kurset legger opp til at alle deltakerne skal samhandle med hverandre, og dette omfatter både fysiske øvelser og dialog/refleksjon. Kursdeltakere med ulike samhandlingsevner får mulighet til å delta på like vilkår. Noen er mer komfortable med å snakke i plenum og ta ordet, mens andre er mer komfortable med å gjøre noe fysisk sammen. Opplegget er lagt opp for å sikre aktiv deltakelse, noe som er viktig for å øke læringsutbyttet til den enkelte og skape personlig vekst og selvtillit for deltakerne. Dette gir dem den tryggheten de trenger for å videreformidle kunnskapen om fysisk aktivitet til andre. Selv om det finnes mye forskning og fagarbeid knyttet til å bruke fysisk aktivitet i behandling av mennesker med rus- og psykiske helseutfordringer, mangler de offentlige helse- og sosialtjenestene en skikkelig innsats på dette punktet. Dette kvalifiseringskurset har som en konkret målsetting å øke deltakelsen i fysisk aktivitet og bidra til forebyggende helsearbeid, rehabilitering, habilitering og recovery.
Plan for gjennomføring
Ved prosjektoppstart vil de aktuelle regionlederne i A-larm kalles inn til møte for nærmere avklaring og videre informasjon om prosjektet. Rekruttering av deltakere før hver kursrunde skjer via regionlederne i A-larm. 2/3 av plassene er forbeholdt deltakere, ansatte og frivillige fra A-larm. De resterende plassene går til samarbeidspartnere og deres brukergrupper. 3 kursrunder vil gjennomføres i løpet av prosjektperioden. 6 uker før oppstart av hver kursrunde går til planlegging og rekruttering av deltakere. Kursdagene vil gå over to fulle dager på hotell inkludert kost og losji for alle deltakere. Etter hver kursrunde vil deltakeren svare på evalueringsskjema om kurset. De to neste ukene vil gå til å evaluere kurset i prosjektgruppen, diskutere eventuell utvikling av kursinnhold og følge opp deltakerne. Kursprogram, dag 1: Film om fysisk aktivitet, samarbeid og gruppedynamikk med refleksjoner og spørsmål. Introduksjon av kursets innhold og presentasjon av deltakere. Innlegg om bakgrunnen for kurset og relevante tema som adventure-terapi, internasjonale erfaringer og brukermedvirkning i utvikling av kurs om fysisk aktivitet for personer med rus- og psykiske lidelser. Fysisk del i grupper med temaer: kommunikasjon, informasjon, umyndiggjøring/myndiggjøring, samarbeid. Refleksjon om fysisk del i plenum. Dag 2: Innlegg om etablering av lokale tiltak for samarbeid om fysisk aktivitet. Workshop i grupper: skape varig endring, indre og ytre motivasjon osv. Presentasjon i plenum av gruppeoppgaver. Fysisk del 2 i grupper: mulighet for å teste egne grenser / lære om egne begrensninger og muligheter, spille på lagets ressurser, fremheve lagkamerater. Refleksjon om fysisk del i plenum. Stor vekt på sosialt fellesskap og gruppeeffekter i aktiviteter, pauser og under måltider.