Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Bred deltakelse i alle deler av det sivile samfunn er viktig for demokratiet og for enkeltmennesker. Personer med nedsatt funksjonsevne møter store barrierer i mange deler av sivilsamfunnet, og hindres som følge av dette fra full deltakelse på lik linje med andre. Deltagelse i kultur- og idrettsarrangementer innebærer også muligheten til å ta del i opplevelser ved å være publikum på arrangementer. Dette har viktige helsemessige effekter. Vi har valgt å sette søkelys på deltagelse som publikum på fotballkamper. Dette blir en krevende oppgave som kan gi mye læring og har stor overføringsverdi.
Målsetting for prosjektet
Hvordan kan vi tilrettelegge for at personer med kombinert nedsatt syns- og hørselsfunksjon, døvblindhet, kan delta som publikum på fotballkamper?
Målgruppe
Personer med nedsatt syns- og hørselsfunksjon/døvblindhet som ønsker å delta som publikum ved kultur- og idrettsarrangementer.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
500
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet er initiert av representanter for målgruppen og en av de to prosjektlederne tilhører selv målgruppen. For å svare på problemstillingen har vi utviklet fire delmål. I direkte tilknytning til delmålene skal det gjennomføres syv tiltak (T). Prosjektet skal resultere i klare anbefalinger om tilrettelegging basert på tilbakemeldinger fra deltakerne i prosjektet. Dette vil også kunne være et viktig bidrag i arbeidet med universell utforming (UU) for å bygge ned barrierer og slik sikre likestilt deltakelse. Anbefalingene skal formidles via brukerorganisasjoner og idrettens organer. Ved å synliggjøre mulighetene for personer med nedsatt syns- og hørselsfunksjon/døvblindhet for deltakelse med en godt tilrettelagt «tribune» og bruk av kompenserende løsninger (med hjelp av teknologi, med blant annet en haptisk vest med signaler til kroppen) kan prosjektet gi inspirasjon til alle sports- og kulturarrangementer. Det er ikke bare fotballkamper som skal kunne være tilgjengelig for alle. Vi har valgt dette fordi det er en krevde oppgave for å oppmuntre til gode løsninger for alt og alle. Prosjektet vil utforske kompenserende løsninger og peke hva skal gjøres i et UU perspektiv.
Fremdriftsplan for prosjektet
2022 T1 Innhente informasjon om hva andre har gjort Q3 T 2 Intervju med personer med kombinert nedsatt syns- og hørselsfunksjon/døvblindhet Q4 T 3 Arrangere Fokusgruppeintervju Q4 2023 T4 Simulere en publikumssituasjon ved storskjerm og tolking Q1 T5 Teste ut tiltakene med å følge fem deltagere som publikum til fem arrangementer Q1 T6 Sosiale arr. i tilknytning til sportsarrangementene Q2 T7 Rapport og formidle erfaringene til andre Q3, Q4
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Personer med nedsatt syns- og hørselsfunksjon/døvblindhet (KSHD) som ønsker å delta som publikum ved kultur- og idrettsarrangementer.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Delmål 1: Hvilke hindringer finnes for deltagelse som publikum? Personer med KSHD møter betydelige utfordringer: det gjelder kommunikasjon, orientering og forflytning, tilgang til informasjon før og under kultur- og sportsarrangementer kan være veldig vanskelig. Delmål 2: Praktisk tilrettelegging for deltagelse som publikum? For døvblinde tilskuere på fotballkamper er tolker og kommunikasjonsverktøy avgjørende. Plasseringen på langsiden gir best oversikt. Haptiske signaler gir ekstra informasjon til alle, uavhengig av kommunikasjonsmetoder. Delmål 3: Hvordan styrke den sosiale effekten ved deltagelse som publikum? Deltakelse på fotballkamper styrker samholdet og gir felles opplevelser. Tradisjoner og ritualer på tribunen former unike opplevelse og tilhørighet. Delmål 4 Utarbeide en oppskrift som andre kan bruke for tilrettelegging for deltagelse som publikum. Det er utarbeidet en fagrapport. en video, en brosjyre og en veileder med haptiske signaler i forbindelse med fotball.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet er initiert av engasjere brukere som har vært med i selve organiseringen av prosjektet. En av brukerne deltar som medforsker/prosjektleder på lik linje med de profesjonelle. Det er gitt opplæring og det er rolleavklaring i forhold til dette. Øvrige brukerne er med i dette prosjektet som erfaringskonsulenter og har vært våre viktigste informanter. Prosjektets metoder er basert på læring ved handling, hvor teoretisk kunnskap blir kombinert med praktiske erfaringer for å forstå og identifisere de spesifikke utfordringene personer med kombinert sansetap møter i slike arrangementer. Fagpersoner og erfaringskonsulenter dro nytte av en gjensidig læringsprosess der de delte kunnskap og erfaringer. Ved å samarbeide lærte vi av hverandre, og resultatet av denne prosessen gav økt verdi. Det som er lært og utviklet i samarbeid er en mer verdifull kunnskap for andre som skal motta informasjon fra prosjektet. Vi mener at erfaringskonsulentene opplevde en form for “empowerment” gjennom prosjektet. Empowerment er avgjørende for å sikre fullstendige deltakelse i samfunnet. Ved å få de nødvendige verktøy og støtte, kan de involverte overvinne hindringer og aktivt forme sitt eget liv.
Resultater og resultatvurdering
Erfaringskonsulentene har spilt en sentral rolle i å gi innsikt i utfordringene og opplevelsene til personer med KSHD. Deres erfaringer gir en autentisk forståelse av de daglige utfordringene de møter, spesielt når de deltar som publikum på sportsarrangementer. Noen av de viktigste punktene inkluderer tilrettelegging av arrangementer for å sikre tilgjengelighet, både fysisk og sensorisk, for personer med kombinert sansetap. Dette innebærer bruk av tolker, hjelpemidler og teknologi, samt fysiske tilpasninger på arenaene. Prosjektet fokuserer også på deltakernes psykologiske og emosjonelle opplevelser, og hvordan slike tilpasninger påvirker deres glede og engasjement under sportsarrangementer. Prosjektet er et godt eksempel på at det er en kobling mellom tilrettelegging for sansetap og økt deltakelse i kulturelle arrangementer, noe som støtter en betydelig mer progressiv tilnærming til personer med funksjonsnedsettelses rettigheter til full deltagelse.
Oppsummering og videre planer
Basert på disse erfaringene er vi overbevist om at erfaringene kan utvides til andre arrangementer. Den avanserte tolkingen gjennom alle sanser har vist seg effektiv. For å gjøre denne tilretteleggingen mer tilgjengelig foreslår vi videre forskning og innovasjon. Det vil være verdifullt å utforske teknologiske løsninger basert på de innsiktene som er oppnådd i dette prosjektet. En fortsettelse av prosjektet bør derfor fokusere på å utvikle og implementere teknologiske løsninger som kan gjøre tilretteleggingen mer effektiv, og dermed bidra til å utvide grensene for idrettsglede for alle.