Nettverk sikrer trening i behandling

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mennesker med psykiske helseproblemer og/eller rusproblemer har mye kortere levealder enn resten av befolkningen. Ikke på grunn av sine psykiske problemer eller rusproblemer, men på grunn av dårlig fysisk helse og ubehandlede somatiske lidelser. En av årsakene er at de har flere livsstilssykdommer og ikke får den samme somatiske oppfølgingen som andre. Der det blir gitt tilbud om fysisk aktivitet, er aktiviteten ofte ikke evidensbasert. De som har kunnskap om trening for målgruppen har behov for et nettverk for å være pådrivere for trening i behandling på alle nivå.

Målsetting for prosjektet

1, 4 selvgående reg. kompetansenettverk 2, ledere har kunnskapsbasert grunnlag for å etablere treningstilbud 3, kommuner og org. er i nettverket og gir tilbud

Målgruppe

Primærmålgruppen er eksperter på trening, som igjen kan være inspirasjon til at andre tar i bruk forskningsbasert kunnskap, om trening som behandlingen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi vil medvirke til etablering av 4 regionale nettverk. Før etablering av nettverk, nord, vest og sør vil prosjektgruppen samarbeide med fagfolk i Midt-Norge. Vi skal utvikle modell for å etablere de andre fire regionale kompetansenettverkene. Modellen skal bestå av nettverkets målsetting og mandat og hvem nettverket skal inkludere. Vi ser for oss bred faglig rekruttering til nettverket og et erfaringsgrunnlag hos brukerne som rekrutteres. I utviklingsfasen vil vi avklare om det skal lages egne nettsider/facebook, om hva en trenger av trykket materiell, om den skal inneholde en ABC for å få med lederen på laget, om det skal være en kunnskapsbank med artikler om trening i behandling. Når modellen er utviklet vil den bli brukt i møte 2 (workshop) i Midt-Norge, så vil den justeres og brukes på møtene i de andre regionene. Modellen vil kunne lett justeres etter innspill i de andre regionene. Deretter vil vi ha to nettverksmøter i hvert av de resterende 3 regionene, ett etableringsmøte med 3-5 personer, en workshop med 7-10 personer. Plan for videre drift av nettverkene vil bli drøftet i alle grupper.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan-apr 20: Modellutarbeidelse med Midt-Norge. Rekruttering av personer til nettverkene i alle regioner. April-juni 20: nettverk i Midt. Aug-okt 20 oppstart Nord. Okt-des 20 oppstart Vest og Sør. Febr-juni 21 møte 2 i alle regioner. Jevnlig kontakt med nettverkene om erfaringer mellom møter. Des 21-mars 22 sammenfatte evaluering og spre resultater og informasjon, levere sluttrapport.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet er knyttet til redusert livslengde for mennesker med rus- og/eller psykiske helseproblemer, 15 til 20 år kortere levd liv. 1. Hovedutfordringen er kortere levetid, på grunn av dårlig fysisk helse og ubehandlede somatiske lidelser. 2. Gruppen er forsømt og underbehandlet for hjerte- og karsykdom og får færre tilbud om somatisk utredning og oppfølging enn andre. 3. Kunnskap om treningsalternativer finnes, men er fragmentert og ikke systematisert. Treningsformer finnes og dokumenter helse-effekt, men er ikke godt nok kjent. 4. Fagpersoner med treningsfaglig kunnskap sitter spredd innenfor de fire helseregionene og vet ikke om hverandres arbeid. Primærmålgruppen er eksperter på trening og behandling. Overordnet mål er bedre helse, færre innleggelser, redusert medisinbruk og økt livskvalitet for pasienter med rus og psykisk helseproblemer. Delmål om å etablere fire regionale fagnettverk, som deler kunnskap om treningsformen HIT og etablerer tilbudet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

1, fire selvgående regionale kompetansenettverk 2, ledere har kunnskapsbasert grunnlag for å etablere treningstilbudet 3, nettverket inspirerer og samarbeider med kommuner om treningstilbud et Prosjektet “Nettverk sikrer trening i behandlingen” kan vise til at det nå er etablert tre selvgående regionale (nord skal reetableres) og ett nasjonalt fagnettverk som involverer 320 treningseksperter. Det er skapt økt interessen for HIT hos landets 220 kommunale frisklivssentraler. Det er Innført en “gullstandard” hvor 4×4 trening med høy intensitet er det treningstilbudet nettverket bruker. Vi har i prosjektet etablert hele 15 nye treningstilbud i landet som betyr at flere i målgruppen får nå kunnskapsbasert tilbud. Takket være brukermedvirkere har også erfaringsbasert kunnskapsgrunnlaget til ledere og beslutningstakere økt. Gjennom utallige Teamsmøter i regionene, har fagpersoner på trening, brukere bidratt til en kunnskapsbank som er et verktøy som kan hjelpe flere til å etablere tilbudet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1320

Prosjektgjennomføring/Metode

Metoden vi har brukt i 20-21 er dialog på teams, fra 22 ble det mulig å gjennomføre fysiske samlinger. Grete Flemmen og fagmiljøet ved St.Olavs Hospital i Trondheim, har vært faglig viktig, i tillegg satt hun med oversikt over interessenter på treningsmetoden. Nasjonalt fagnettverk ble etablert. 2021 ble flere med i fagnettverket og året ble brukt til å rekruttere inn i nettverket. Alle medlemmer følger gullstandarden 4×4. Teams-møtene og rekruttering av nye deltakere, ble gjort via vårt og Grete Flemmen sitt nettverk. Teams-innkallinger hadde en agenda og det ble gjort referat fra møtene. Faglig påfyll, inspirasjon og at deltagerne skulle vite om, og ta kontakt med hverandre, var målet med møtene. Alle bidro til kunnskapsdeling og vi videreforedlet dette til kunnskapsbanken og er tilgjengelig på våre nettsider. Ut av Nasjonalt nettverk, ble tre regionale nettverkene etablert. Tre regionale fagnettverk 2022, som gjennomførte 3 fysiske fagdager hvor ca 380 deltok. Av disse ble 320 med i nettverket. En film med brukermedvirkere i HIT trening som medisin ble lagd og spredd på sosiale medier i 2023. Norges første Nasjonale fagkonferanse ble gjennomført, med 310 påmeldte.

Resultater og resultatvurdering

Det er oppnådd svært mye i prosjektperioden på grunn av forlengelsen vi fikk. – Største milepæler i prosjektet er: – Etablert tre regionale og ett nasjonalt fagnettverk – 320 treningsfaglige personer tilbyr eller ønsker å tilby trening og aktivitet i behandlingen – Etablert begrepet gullstandarden 4×4 HIT trening som medisin – Brukerrepresentanter bidrar i alle fagnettverksmøter – Utviklet en kunnskapspakke til ledere og beslutningstakere – 1 film om brukermedvirkning – 1 film om kunnskapsoppsummering av Nettverk sikrer trening, eget DAM prosjekt, med some kampanje med 4 ulike tekstbudskap – Nasjonal fagkonferanse, 310 deltok – Kronikk i Dagens medisin «Trening som en del av behandlingen til pasienter innen rus- og psykisk helse – har vi råd til å la være?» – Presentasjon av prosjektet og tilhørende forskning på Forskningsdagene 2023 – Innlegg på høringsmøte på Stortinget med to fra Høyres Helse og omsorgskomite – Ressurssider for Høyintensitetstrening og trening som medisin

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har etablert en større forståelse for treningsformen 4×4 HIT, trening som medisin, en forskningsbasert og en tidseffektiv treningsform, som også bedrer den psykiske helsen. 320 personer er i nettverket og det vokser og ledes i dag av fagpersoner i helseregionene. Fremover, er videreføring av budskapet om å ta i bruk kunnskapsbaserte behandlingsmetoder, med dokumentert resultater, for den psykiske og somatiske helsen. Planen videre er å tilrettelegge for møtepunkter for deltakerne i fagnettverkene og at målet er en enda tettere dialog og at kommunene tilbyr treningsmetoden.

Prosjektleder

Werner Fredriksen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Nettverk sikrer trening i behandling
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2020: kr 560 000, 2021: kr 440 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet