Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
I forbindelse Dam- prosjektene: Ambulerende praktiske hørselskurs ut på sykehjem, som er rettet mot helsepersonell, samt Hørselshelse på sykehjem – Kartlegging: Ser vi følgende problemstillinger: Det finnes ingen fast metode for kartlegging av hørselsstatus på mottakere av kommunale helse – og omsorgstjenester. Foreløpige resultater fra gjennomført hørselskartlegging på sykehjem i Trøndelag bekrefter mistanken om at mange trolig kunne ha hatt en annet og friskere liv om de hadde fått tilpasset høreapparater på et tidligere stadium. Vi ønsker å utvikle, teste ut og implementere en metode for å kartlegge hørsel til eldre mennesker som er mottakere av kommunale helse og omsorgstjenster i hjemmet eller i omsorgsbolig. Er hørselshelsen i denne gruppen like dårlig som hos de som bor på sykehjem? Har de høyere grad av høreapparatbruk? Vil denne gruppen kunne ha god effekt på helse – og livskvalitatet gjennom at tiltak med f.eks tilpasning av høreapparater gjennomføres på et tidligere stadium? Vår målsetting er å synliggjøre hvor viktig god hørselshelse er for livskvalitet og generell helse, samt å gi kommunene en metode for å innføre faste årlige hørselskartlegginger. Malvik Kommune ønsker prosjektet velkommen, og ser prosjektet som en fin mulighet til å forberede sitt tjenestetilbud.
Aktivitet/tiltak/metode
Det skal gjennomføres et metodisk pilotprosjekt i form av hørselskartlegging i Malvik kommune i Trøndelag, hvor målgruppen i prosjektet er mottakere av offentlige kommunale hjemmebaserte helse- og omsorgstjenster. Prosjektet skal blant annet evalueres gjennom digital kartlegging, hvor det innhentes statistikk på hvor mange av deltakerne som har nedsatt hørsel, hvor mange som bruker høreapparater eller ikke, samt hvor mange som blir henvist videre til offentlig høresentral eller avtalespesialist for videre utredning og mulig tilpasning av høreapparater. Prosjektet er et metodisk pilotprosjekt gjennom at det ikke finnes implementert metode for gjennomføring av hørselskartlegging på kommunalt nivå i Norge. Utarbeidet og gjennomført metode, samt resultater fra pilotprosjekt skal deles og gjøres tilgjengelig for andre norske kommuner med tanke på at metoden kan implementeres i andre kommuner. Personvern av deltakerne blir ivaretatt gjennom bruk av digitale nettløsninger som er kryptert, samt at sensitive brukeropplysninger i digital kartlegging vil bli anonymisert. Det forventes ikke store utfordringer i dette prosjektet, da mange ønsker å få kartlagt sin hørselsevne.
Antall deltakere
250
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Forventet virkning vil være at mange eldre personer vil få avdekt nedsatt hørsel, samt at de som har behov vil få tilpasset nye høreapparater eller oppdatert sine høreapparater. Gjennom god hørsel og godt utbytte av høreselshjelpemidler i form av høreapparater og annet tilbehør vil deltakerne i prosjektet oppleve bedret livskvalitet og kommunikasjonsevne, samt at sosial isolasjon og faren for utvikling av demens og kognitiv svikt kan bli redusert eller forskjøvet. Dette kan føre til at deltakerne kan bo hjemme i eget hjem eller omsorgsbolig lengre. En annen forventet virkning er at Malvik Kommune implementerer og viderefører hørselskartlegging som metode og tjenestetilbud i etterkant av at prosjektet er avsluttet, samt at andre norske kommuner også vil ønske å ta i bruke hørselskartlegging som en del av sitt tjenestetilbud.
Plan for gjennomføring
Plan for gjennomføring ved innvilgelse: 1) Prosjektgruppe med både interne og ekserne aktører møtes for å diskutere framdriftsplan for prosjektet – Ansvar, Kai Menear og Jorid Løkken 2) Skriftlig informasjon om hørselskartleggingen sendes ut til kommunale helse og- omsorgsetjenestetilbud, inkludert fastlegekontorene, i Malvik kommune med tanke på booking av timer for gjennomføring av hørselskartlegging – Ansvar, Kai Menear 3) Digitalt kartleggingskjema utvikles for registering av resultat fra hver hørselskartlegging som gjennomføres – Ansvar, Kai Menear 4) Prosjektet markedsføres ut til befolkning i Malvik kommune via interne kanaler i kommunen, lokale hørselslag og i andre medier gjennom hele prosjektet – Ansvar, AudioPlus, HLF Lokalt, kommunen. 5) Hørselskartlegging starter opp og gjennomføres. Informasjon om resultat blir gitt hver enkelt deltaker – Ansvar, audiografer i AudioPlus. 6) Deltakere som får påvist nedsatt hørsel, og som ønsker å anskaffe høreapparater, får utskrift av audiogram med kommentar som de tar med til sin fastlege for videre henvisning – Ansvar, audografer i AudioPlus og prosjektdeltakere. 7) Deltakere som allerede har høreapparater får tilbud om en gjennomgang av sine høreapparater og mulig etterjustering av forsterkning i høreapparater etter behov – Ansvar, audiografer i AudioPlus. 8) Utfylling av digitalt kartleggingskjema etter hver hørselskartlegging – Ansvar, audiografer i AudioPlus. 9) Tett dialog over tid med kommunale helse- og omsorgstjenester, og kommunedirektør i Malvik innenfor helse- og omsorg om hvordan hørselskartlegging kan videreføres som metode og tjeneste i etterkant av prosjektet – Ansvar, Jorid Løkken 10) Ferdigstilling av rapport, og offentliggjøring av resultater og formidling av metodiske erfaringer – Ansvar, Kai Menear