Tegn med oss

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

100 000 mennesker er rammet av demens i Norge, med 400 000 pårørende. Mange av de demenssyke føler seg ensomme og opplever å bli isolerte og passive. Sykdommen som fører til endring i væremåte, hukommelse, og språk kan gjøre det sosiale samværet utfordrende både for den demenssyke og de pårørende. Tiltaket bygger på et tidligere prosjekt støttet av Dam-stiftelsen i 2021, https://sophierodin.no/tegn-m-demenssyke.html. Erfaringen viste at mennesker i vanskelige livssituasjoner kan oppleve stressreduksjon, skaperglede og mestringsfølelse gjennom tegning sammen med andre. Tegning aktiverer både hodet og kroppen og er helsefremmende. Ved trygg og riktig tilrettelegging, kan personer med demens uttrykke seg, og være en del av felleskapet. I Tegn med oss -prosjektet tenker vi ikke på prestasjoner eller på resultat. Vi skaper gode øyeblikk og ser mulighetene og potensialet i hverandre, heller enn begrensninger. På bakgrunn av den positive erfaringen fra 2021 ønsker vi nå å videreutvikle prosjektet ved å lage en veileder som skal tilbys alle lokallag i Nasjonalforeningen for folkehelsen, som en Med oss –aktivitet. Vi vil rette oss mot de store ressursene som ligger i frivillig sektor, og gi opplæring til frivillige slik at Tegn-med-oss kan drives lokalt og nå flest mulig.

Aktivitet/tiltak/metode

Kjernen i prosjektet er tegneaktiviteter, utviklet og tilpasset personer med demens, ledet av en person med opplæring i metoden. Basert på pilotprosjektet vil det utarbeides en veileder og korte videoer som forklarer og illustrerer hvordan tegneaktivitetene kan gjøres. Veiledningen vil ha tips og råd om hvordan legge til rette for en fin stund, og hvordan veilede og engasjere de demenssyke underveis. Det skal også utarbeides en egnet materialpakke til de lokallagene som ønsker å ta metoden i bruk. For å vise at tegneopplegget kan tilpasses mennesker med ulik grad av demens og i ulike omgivelser planlegges det å gjennomføre piloten i tre ulike demensforeninger i tre ulike fylker. Veilederen vil rettes mot hjemmeboende, personer på dagsenter, og personer med langt kommen sykdom på institusjon. Demensforeninger og sykehjem vil ivareta sikkerheten og personvernet til deltakerne i samarbeid med prosjektleder. Piloten vil evalueres i møter med deltakerne, pårørende, søkerorganisasjonen og prosjektleder, og innspill og erfaringene som gjøres i piloten vil tas med i utarbeiding av veileder og materialpakke. Et eksempel på en felles abstrakt tegneaktivitet kan foregå slik: lederen ruller ut et stort ark som dekker hele bordet, og alle deltakerne velger seg en farge. Lederen starter ved å demonstrere, og tegner en strek bortover arket. De andre inviteres til å føre streken videre, på sin egen måte. Vi fortsetter til arket er fylt opp av streker i ulike farger. Mellom strekene har det nå oppstått flater i ulik størrelse og form. Vi skifter fokus fra strek til flate og fremhever formene ved å tegne inne i dem. Noen av deltakerne blir opptatt av teksturer, andre av det fysiske i selve prosessen. Noen gleder seg over å blande nye farger. Aktiviteten fører til samhandling og felleskap. Målet er selve tegneprosessen, ikke resultatet. «det er så deilig at det ikke trenger å bli til «noe»! Det er ordentlig gøy!» (deltaker Gullhella sykehjem 2022)

Antall deltakere

50

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Det er en økende bevissthet i samfunnet om hva estetisk, kreativt og praktisk skapende aktivitet kan gjøre med vår følelse av tilstedeværelse, glede og tilfredshet. Erfaringen tilsier at mange mangler kompetanse i tegning, og språk for hvordan de skal snakke med og oppmuntre tegning underveis. Det er derfor behov for å gi opplæring i metoden og helt nødvendig å utarbeide en veileder for å lykkes. Tiltaket vil få betydning for både den demenssyke, de pårørende og de frivillige. Det kan være tungt for venner og familie å opprettholde relasjonen og samværet med den demenssyke. Tegning kan være en måte å gjøre noe nytt sammen, og fordi tegning gir assosiasjoner, kan samtale sirkle rundt, og ut fra, det som tegnes. Tegning gir deltakerne flere verktøy til å kommunisere med hverandre. For eldre demenssyke vil tegneaktivitetene føre til økt mental stimulans og sosial aktivitet. Beboere på sykehjem våkner opp fra en ofte litt døsig eller passiv hverdag og blir engasjert i et felleskap. Interaksjonen og den sosiale drivkraften er engasjerende. Fordi metoden legger vekt på prosessen, heller enn resultatet, kan alle være med, uavhengig av funksjonsnivå, eller ferdigheter i tegning. Når det muntlige språket svikter, kan tegning være forløsende. Tegningen kan utdype og billedgjøre der ordene ikke strekker til. For andre kan det å tegne abstrakte strukturer og mønstre, være en måte å oppnå ro og oversikt når sykdommen fører til følelse av usikkerhet og mangel på kontroll. Behovet for å skape, sette spor og uttrykke oss er allmennmenneskelig og forsvinner ikke med alderen. Kanskje er det slik at behovet for alternative måter å ytre oss på bare øker, og blir viktigere, når helsen legger begrensninger på evnen til verbal kommunikasjon, når vi mister vårt gamle jeg i demenssykdom.

Plan for gjennomføring

Piloten skal gjennomføres av prosjektgruppen som består av Nasjonalforeningens fylkeskontor, prosjektleder Sophie Rodin og tre demensforeninger i Østfold, Akershus og Buskerud. November 2024 – januar2025. Fastsette de praktiske forholdene rundt gjennomføring av piloten i de enkelte lokallagene, når, hvor og hvem. samarbeid mellom prosjektleder og leder i lokallag Januar – mars 2025. Rekrutering av frivillige og demenssyke i demensforeningene lokalt. Prosjektet hviler på stor innsats fra frivillige i alle lokallagene og disse vil bruke nettverk og lokalkunnskap for å knytte til seg frivillige. April – august 2025. 3 x 3 opplæring og utvikling av veileder. Sophie Rodin skal reise til de tre lokallagene og gjennomføre 3 samlinger på hvert sted. Samlingene vil bestå av et innledende møte, opplæring av frivillige sammen med demenssyke brukere, pluss et avsluttende evaluerende møte med de frivillige. Fotograf skal være med på 3 -5 samlinger for å dokumentere og filme tegneaktivitetene, fremgangsmåte og kommunikasjon underveis. Video og billedmaterialet skal brukes i veileder og promotering. August – desember. Ferdigstille opplæringsmateriell og veileder med tekst, bilder og video, og materialpakke med tegnesaker og papir. Sophie Rodin har ansvar for tegnefaglig innhold i samarbeid med Nasjonalforeningen som skal bidra med demensfaglig kompetanse og ha ansvar for design på materiell, digitalt og fysisk, i promotering og distribusjon. Prosjektleder og søkerorganisasjon vil skrive sluttrapporten i felleskap.

Prosjektleder

Sophie Rodin

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Tegn med oss
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2024: kr 72 000, 2025: kr 256 000
Startdato
01.11.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring