Gullegget

Gullegget var en årlig hedersbevisning, som Stiftelsen Dam delte ut til et avsluttet prosjekt i perioden 2002-2015.

Gullegget besto av en skulptur, laget av kunstneren Kristian Kvakland, samt 100.000 kroner.

Fra 2016 blir Gullegget erstattet av Helseprisen.

Tidligere vinnere

Vinner 2015 (rehabilitering)

Navn: Avdekking av vold og seksuelle overgrep
Organisasjon: Redd Barna
Tema: Prosjektet er et samarbeid mellom Redd Barna og Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, region vest (RVTS). Prosjektet retter seg mot kommunene i første instans, men indirekte mot barn og unge som blir utsatt for vold og overgrep. Hensikten er å styrke kunnskapen og kompetansen i kommunene, gjennom så kalte konsultasjonsteam. Disse består av blant annet ansatte i barnevernet, ved helsestasjoner, i familiekontorene og BUP. Enkelte steder har også politiet vært med. Teamene skal være et sted der ansatte i barnehager, skoler, helsestasjoner og anonymt kan drøfte uroen for et barn. Dette gjør terskelen for å diskutere en bekymring langt lavere, og kan bidra til at overgrep mot barn og unge blir oppdaget, og også avverget. Prosjektet har laget en mal for oppstart av slike konsultasjonsteam, samt en undervisningspakke som bidrar til at teamene alene kan holde kurs i sine nærmiljø.
Prosjektleder: Inge Nordhaug

Vinner 2014 (forebygging)

Navn: Glød & Glede
Organisasjon: Norges idrettsforbund
Tema: Bevegelsesglede til musikk for mennesker med psykisk utviklingshemming, såkalt Enkeljympa. Et helt nye treningstilbudet/konseptet har spredd seg som ild i tørt gress, og i løpet av prosjektet har antall deltakere gått fra 20 til godt over 300 utviklingshemmede som hver uke får en real treningsøkt som medlemmer av idrettslaget Friskis&Svettis. Prosjektet har et godt samarbeid med kommunene der det foregår. Prosjektet er videreført og deltakerantallet vokser stadig.
Prosjektleder: Anne Ottestad

Vinner 2013 (forskning)

Navn: B-vitaminer, hjertesykdom og kreft
Organisasjon: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Tema : Homocysteinsenkende kliniske forsøk i Norge. Resultat med tanke på hjerte- og karsykdom og kreft i WENBIT og NORVIT.
Forsker: Marta Ebbing

Vinner 2012 (rehabilitering)

Navn: Treningskontakter
Organisasjon: Norges Idrettsforbund
Tema : Treningskontakter skal være et supplement eller et alternativ til kommunenes eksisterende tilbud om støttekontakt. Idrettslagene rekrutterer treningskontaktene og står for opplæringen. Kommunen lønner dem og har oversikt over hvilke personer som kan trenge treningskontakt. Målgruppen har vært psykisk syke, rusmiddelavhengige og funksjonshemmede.
Prosjektleder: Anne-Kristine Aas

Vinner 2011 (forebygging)

Navn: Sinna Mann
Organisasjon: Redd Barna
Tema: Prosjektet beskriver situasjonen til barn som lever med vold i familien og hvilke belastninger de utsettes for. Uttrykksformen er animasjonsfilm, og bruker sterke virkemidler, men gir likevel et håp. Filmen har i tillegg til Gullegget mottatt en rekke priser både nasjonalt og internasjonalt.
Prosjektleder: Anita Killi

Vinner 2010 (forskning)

Navn: Bentetthet og atherosklerose
Organisasjon: Nasjonalforeningen for folkehelsen
Tema: Sammenhenger mellom bentetthet og slag, hjerteinfarkt og diabetes type 2.
Forsker: Lone Jørgensen

Vinner 2009 (rehabilitering)

Navn: Utviklingshemning og kreft
Organisasjon: Kreftforeningen
Tema : Prosjektet har laget billedbøker med enkel tekst om kreft, beregnet på mennesker med utviklingshemning. Bøkene er tilgjengelig for salg og for gratis nedlasting. De finnes også som lydfil for dem som ikke kan lese. Det er også laget en bok beregnet på helsepersonell. Bøkene kan også brukes ved annen sykdom og av andre målgrupper, for eksempel fremmedspråklige.
Prosjektleder: Stine Skorpen

Vinner 2008 (forebygging)

Navn: Lønn som fortjent
Organisasjon: Stiftelsen Kirkens Bymisjon Oslo
Tema: Prosjektet retter seg mot rusavhengige, og er en jobbsentral der det er mulig å få jobb på dagen, mot kontant betaling, uten å måtte forplikte seg til lengre avtaler. Målsettingen er at mennesker som er rusavhengige før økt sin selvrespekt og opplevelse av mestring gjennom lønnsarbeid, samt at omgivelsenes bilder av den rusavhengige blir mer nyansert. Prosjekt har vært en suksess, er fortsatt i full drift i Oslo og har spredt seg til flere andre byer i Norge.
Prosjektleder: Kristin Lervåg

Vinner 2007 (forskning)

Navn: Kognitiv atferdsterapi ved søvnløshet hos eldre
Organisasjon: Rådet for psykisk helse
Tema: Gjennomføring av atferdsorientert behandlingsstudie ved søvnløshet hos eldre som søker hjelp i primærhelsetjenesten.
Fosker: Børge Sivertsen

Vinner 2006 (rehabilitering)

Navn: Hørselstap-nyfødte-oppfølging
Organisasjon: HLF Hørselshemmedes Landsforbund
Tema : Tidlig intervensjon med tverrfaglig og tverretatlig oppfølging er alfa omega for barns kommunikasjon og språkutvikling. Hørselsscreening med habiliteringsprogram som iverksettes uten unødig opphold har vært et viktig løft for en forsømt gruppe.
Prosjektleder: Tove Leinum Østerlie

Vinner 2005 (forebygging)

Navn: Gi rasisme rødt kort
Organisasjon: Norsk Folkehjelp
Tema: Prosjektet går ut på at idrettsutøvere, spesielt i lagidretter, tydelig markerer sin holdning til rasisme før kampstart. Prosjektet har engasjert mange kjente idrettsutøvere i Norge og har tydelig klart å pirke ved holdninger og sette i gang endringsprosesser. Prosjektet har vært synlig over hele Norge, og har blitt videreført etter prosjektperioden.
Prosjektleder: Trygve Augestad

Vinner 2003 (rehabilitering)

Navn: KIM-senteret
Organisasjon: Rådet for psykisk helse
Tema : I prosjektperioden ble det bygget opp et rehabiliterings- og arbeidstreningstilbud i Trondheim for psykisk syke som trenger hjelp til å oppnå et mer aktivt liv. KIM-senteret har satt i gang seks avdelinger med bl.a. bruktbutikk, kafé og datakurs med mål å hjelpe den enkelte tilbake til arbeid eller skole. Tilbudet og oppfølgingen er tilpasset den enkeltes behov og arbeidsevne.
Prosjektleder: Kirsti Hokstad

Vinner 2002

Navn: Denne side opp
Organisasjon: Landsforeningen til støtte ved krybbedød
Tema: Målsettingen med prosjektet var å få personell på fødeavdelingene til å legge nyfødte til å sove på ryggen allerede fra første levedøgn, for å forebygge krybbedød, og at foreldrene skulle følge opp når de kom hjem. Det ble delt ut bodyer med påskriften «Denne side opp» på samtlige barselavdelinger og fødestuer i Norge til alle nyfødte i Norge. Prosjektet førte til en svært tydelig nedgang i antall krybbedødsfall i Norge. Prosjektet er videreført etter prosjektperioden og det deles fortsatt ut bodyer til alle nyfødte.
Prosjektleder: Trine Giving Kalstad