KaranteneKanalen
Sjiraffen Kultursenter vil ivareta deltagernes fysiske og psykiske helse, og har startet prosjektet KaranteneKanalen.
Sjiraffen Kultursenter tilbyr ukentlig kunst- og kulturgrupper for 70 deltagere i alder 5-50 år med ulike funksjonshemminger.
Som følge av pandemien er dørene stengt på ubestemt tid, og det fører til at mange sitter hjemme uten sitt faste nettverk.
Ivaretar deltagere over digitale medier
Sjiraffen Kultursenter har derfor startet prosjektet KaranteneKanalen. Dette prosjektet går i hovedsak ut på å ivareta deltagerne i en krevende tid.
– Vi følger dem opp med telefoner, fellessamtaler over zoom, og er på Facebook, Snapchat og andre sosiale kanaler. Vi gir dem oppgaver fire dager i uken, og legger hver fredag ut filmer på vår youtubekanal, forteller prosjektleder Ragnhild Arntsen.
Oppgavene kan være å sende inn dikt, tekster, karaoke, dramatiseringer, sanger, bilder, yoga, trappetrim og lignende som Sjiraffen Kultursenter så lager filmer av.
Arntsen forteller at de sørger for å ha en lett blanding av fysiske og kreative oppgaver, slik at man holder både hodet og kropp i sjakk, mens man er hjemme i karantene. De fleste er uten jobb å gå til, og vet ikke hvor lenge dette komme til å vare.
– Vi snakker ukentlig med alle deltagere, enten via samtale, filmsnutt eller melding. Vi har også en quiz annen hver uke, der vinneren får premie i posten, sier Arntsen.
Inspirerer
Arntsen forteller at de fått tilbakemeldinger fra andre instanser som har latt seg inspirere, og som har satt i gang egne prosjekter.
– Dette skaper livsglede, mestring og en følelse av fellesskap. På denne måten kan vi være sammen, selvom vi er hjemme hos oss selv, sier hun.
Ragnhild Arntsen var for øvrig én av ti trondhjemmere som ble hedret i lokalavisen Nidaros som en av byens «koronahelter».
Dette prosjektet fikk støtte gjennom Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien.
Her kan du se KarnatenKanalen:
Les om flere av prosjektene til Sjiraffen Kultursenter:
Sluttrapportsammendrag
Prosjektet var i stor grad vellykket, og fikk større betydning enn noen kunne ane da vi startet. Da hele Norge stengte, og våre utviklingshemmede aktører ble isolerte i hjemmene sine, ble Karantene Kanalen en måte for de å holde styr på dagene i uka, og bli aktiviserte i sine hjem.
Vi holdt kontakten med alle aktørene ukentlig, og alle var ivrige på de digitale aktivitetene som ble tilbudt. Det var alt fra ukentlige samlinger med gruppene, fysisk aktivitet som dans, yoga, aerobic på zoom, digital kino og «Martines Bokklubb» som fast helgeaktivitet, og hver uke kom det fire hjemmeoppgaver som skulle filmes og sendes inn. Hver fredag kom samlingen med filmer med både hilsninger og ukesoppdrag – som gjorde at alle fikk være en del av gjengen, og ingen ble glemt.
Alle hadde en opplevelse av å være savnet, og å høre til. Det ble mye arbeid for oss som jobbet mest, og vi stod på døgnet rundt for å holde hjulene i gang, men tilbakemeldingene lot ikke vente på seg – og vi er veldig stolte over resultatet. Vi startet Karantene Kanalen 15 mars, og youtube kanalen har pr i dag over 20.000 visninger.
Søknadssammendrag
Sjiraffen Kultursenter tilbyr ukentlig kunst- og kulturgrupper for 70 deltagere i alder 5-50 år med ulike funksjonshemminger. Nå er dørene stengt på ubestemt tid, og det fører til at mange sitter hjemme uten sitt faste nettverk. Det er viktig å ivareta deres fysiske og psykiske helse, og vi prøver å motivere til dette gjennom ukentlige oppgaver. Dette er en målgruppe som er avhengig av struktur i hverdagen, og tiltaket bidrar til at de får nye rutiner som gjør hverdagen mer forutsigbar. Hverdagen er for de fleste totalendret, derfor er tiltaket nødvendig for å skape en trygghet.
I tillegg til å få oppgaver, blir alle aktører oppringt en gang i uka. Noen får teater- og musikk hjemmeoppgaver, andre har mest behov for å ha noen å snakke med. Vi har både enkeltsamtaler og gruppechat med gruppene. Vi lager oppgaver og konkurranser aktørene deltar på, og sender inn bidrag. Disse blir redigert og kommer ut som filmer på vår youtubekanal hver fredag. Vi har kalt episodene «Karantene Kanalen». Vi skal i tillegg produsere filmer som legges ut internt til våre aktører på mail og fb.
Vi vil bruke rundt hundre timer i uka fordelt på 3 prosjektledere på prosjektet, og prosjektet vil gå ukentlig så lenge ordinær drift er stengt. Vi startet tiltaket 15. mars, da vi skjønte at dette kom til å være langvarig. Det er allerede et populært og kjærkomment tilbud.
Vi forventer å legge ut minimum 4 oppgaver og produsere minimum 3 videoer til Karantene Kanalen ukentlig gjennom hele perioden. Vi forventer å nå ca 200 mennesker (70 funksjonshemmede med familier) ukentlig. Vi vil bruke digitale plattformer som fb, zoom, YouTube og mail. Dette vil bidra til livsglede og struktur i hverdagen for våre aktører, inspirere til kreativitet og fysisk aktivitet.
Se også: Sjiraffens Youtubekanal